ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Смениха шефовете на "Булгаргаз"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 05.02.2015Коментари (0)1973
©
Поредното от големите енергийни дружества - "Булгаргаз", вече е със сменено ръководство. Новият изпълнителен директор на газовия доставчик е Петър Иванов, който замества на поста Дафинка Янкова, която влезе в борда на дружеството в края на 2013 г. Преди седмици в съвета на директорите на дружеството беше назначен Илиян Дуков, син на бившата депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова. Приемственост в компанията осигурява Ботьо Велинов, който също беше назначен в "Булгаргаз" в края на 2013 г.

Новият директор

Досега Иванов работи във "Варна-про", която е специализирана в доставки на корабно оборудване и изграждане на газопроводи. Варненската фирма е в основата на "Консорциум Варна про енерджи", който има лиценз за газоснабдяване на община Балчик. Един от акционерите в обединението е компанията "ВМП консултинг", в която Иванов е имал дял до октомври 2014 г. В нея той е бил съдружник с Моника Гуцанова, съпруга на бившия депутат от БСП Борислав Гуцанов, който сега оглавява градската организация на социалистите във Варна. "ВМП консултинг" е била основана от бивши служители на Черноморска технологична компания.

"Варна-про" участва в консорциум с австрийската "Хаубау Хох-Унд Тийфбаугезелшафт" във "Консорциум Хабау - Варна", която изгражда българско-румънската газова връзка. Преди това компанията е работила по проекти на Черноморската технологична компания и Ситигаз. В друг консорциум "Варна-про" и "Хаубау" участваха и в обществената поръчка за строеж на газопровода Добрич - Силистра през 2013 г., но тогава бяха отстранени от "Булгартрансгаз" с мотива, че не изпълняват изискванията на търга. Само преди месец от поста си беше отстранен Кирил Темелков, най-дълго задържалият се в последните години изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

В последните няколко месеца от управлението на ГЕРБ Петър Иванов беше за кратко и главен счетоводител на НЕК. В този период той е участвал в управата на пенсионноосигурително дружество "Алианц" и "Свободна зона Русе".

Въртележка на върха

Със смяната на ръководството на "Булгаргаз" правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ завърши подмяната на мениджмънта на държавната енергетика. Родкадите на ръководните органи на компаниите е редовна практика след смяната на властта, но поради зачестилите избори в последните години въртележката в бордовете стана изключително шеметна. 

Това, което е видно от последния рунд, е, че ГЕРБ разчита почти изцяло на хора, които нямат дългогодишна практика в държавните фирми. Голяма част от новите членове на управителните органи на фирмите пък са явни активисти на водещата партия в управляващата коалиция. 

Изключенията са само изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който беше в ръководството на компанията и при предишното управление на ГЕРБ, и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, който е работил в "Топлофикация София". Илиев обаче беше предложен от Патриотичния фронт. 

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Мащабен ремонт на Рогошко шосе
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: