Служители на затворите от цялата страна протестираха, поискаха оставката на директора на ГДИН

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
13:58 / 06.10.2023
1711
Над 200 служители на затворите от цялата страна протестираха над два часа пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София. Надзирателите и техните колеги от Ловеч, Белене, Бургас, София, Плевен, Стара Загора, Кърджали, Сливен и Бобовдол поискаха среща с правосъдния министър Атанас Славов в удобно за него време. Искат оставката на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов.

На място дойде и председателя на УС на СФСМВР Валентин Попов, пристигна на място, за да покаже и солидарността на полицейския синдикат към Синдиката на служителите на затворите. Демонстрацията откри членът на Управителния съвет на синдиката Цветан Михайлов. 

Конкретният повод за недоволството е уволнението на младши инспектор Емил Велков, който оглави протеста на служителите на софийския затвор в началото на май. Според колегите му, той се е осмелил да защити трудовите им права и графика на работа. Служители споделиха пред екипа на "Фокус", че много от тях са били наказвани заради публикации в социалните медии срещу ръководството и възмущението им срещу експериментите в системата през последните години.

"Не на страха, Емиле, с теб сме!", "Когато мирише откъм главата, няма да мълчим като риби!", "Няма да позволим да ни мачкате", "Промяна в графика - занижена сигурност", "Кога ще чуете и нашето мнение?", "Промяната продължава, ние огладняваме", "Инфлацията изяжда доходите ни. Къде е държавата в този процес?"

Те показаха кашоните с канцеларските материали и други вещи от освободеното бюро от офиса на уволнения си колега, а на специална маса бяха подредили иззети вещи от затворници, в това число и лопата, преобразувана в брадва, която спокойно може да послужи като оръжие за убийство.

Недоволството на синдикалистите пред Централния затвор в столицата е провокирано от управлението на дирекцията и невъзможността да предложи адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и трудови права на служителите, се казва в позицията на синдикатите. Те вече са пуснали сигнал до еврокомисарите по работни места и социални права и по правосъдието.

Надзирателите и служителите на местата лишаване от свобода са категорични, че са наложени наказания и уволнения на синдикални лидери и членове за тяхното мирно упражняване на правото на сдружаване и правото на протест. Според тях проблемът не е от днес и не пропуснаха да освиркат и бившия правосъден министър Крум Зарков.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).