След всеки обилен дъжд в Пещера пият кална вода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:09 / 17.07.2019
1886
Мътна вода с примеси на кал тече след всеки обилен дъжд от чешмите на хората в Пещера.

Заради пясъка, утаен във водата, местните не могат да пускат перални и бойлери, за да не се запушат цедки и филтри и уредите да изгорят. За това се жалят жители на родопското градче. Проблемът е в това, че на едно от основните водохващания-от новомахленска река, което снабдява града, като завали порой водата става кална, обясни досегашният управител на общинското дружество " ВКС“ инж.Звезделин Вукев.

На последната сесия местните парламентаристи снеха доверието си от него заради проблемите с водата и избраха с решение за временно изпълняващ предишния управител на дружеството Стефан Иванчев. Според Вукев т.нар. бърз филтър пречиства 50 милиграма на литър, което е крайно недостатъчно и затова съоръжението правело водата мътилка. 

Той се защити, че за проблема бил напомнил още преди 3 години на кметското ръководство в Пещера, а общинските съветници в града също били наясно от 2013 г.  коя е причината за компрометирането на питейната вода след поройни дъждове в родопското градче.

Шефът на водното предприятие подчерта, че хората са в правото си да питат и да искат подобряване на качеството на водата, но проблемът не е във "В и К“-оператора, който само поддържа каптажите и водоснабдителната мрежа, които са публична общинска собственост.  Генералното решение е да се направи ултра- пречистване, което  е много скъпо, по неофициална информация само апаратурата струва към 120 000 лв., обяснява Вукев.

Той даде пример със завода за микробиални препарати“ Биовет“, където в момента се прави такова пречистване. То трябва да е за 30 литра в секунда, за да може да се пречиства качествено водата за питейни нужди. Общината трябва да поръча да се изработи проект и да се търси финансиране, да бъде сформирана комисия с експерти и проектанти и да се вземе решение. Сега пак се справяме със ситуацията-до 2-3 часа всичко промиваме, пускаме хидранти, или като получим сигнал от граждани-веднага спираме водоизточника, но няма с какво да се компенсират 28 литра в секунда, обяснява за Монитор шефът на "ВКС“ЕООД. Хората са прави да се гневят.

Водата не е опасна за пиене, няма микроби, няма да причини стомашно-чревни разстройства, тъй като се работи с дозаторни помпи. Обеззаразяването е автоматизирано-то си добавя колкото трябва, за да убие микроорганизмите, но мътилката,песъчинките вътре-няма как да се изчистят, казва  Вукев. За да се избегне при обилни валежи това обилно замътняване на водата, много често " В и К“ пуска мътната вода да се оттече в реката и да се захранва от другите водоизточници, но съответно в такива моменти налягането започва да пада.

Не може да се поддържа едно ниво в цялата градска водопреносна мрежа. И оттам по високите етажи хората се ядосват, че не могат да включат пералня, бойлер, защото налягането е ниско, коментира и бившият шеф на водното предприятие Стефан Иванчев, който на последната сесия бе избран от общинските съветници да смени досегашния.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).