Скъпите горива удрят фирмите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:39 / 25.02.2012
2651
Поскъпването на горивата ще бъде за смекта на фирмите. Крайните цени на повечето стоки едва ли ще се повишат, след като дизелът удари 2,70 лв., заради силната конкуренция. Превозите на товари няма да поскъпнат, заяви Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт. Дизелът формира 60% от разходите на автофирмите, но превозите няма да поскъпнат заради жестоката конкуренция, обясни Лалов. Цените за превоз на товари не са вдигани близо две години. Ако дизелът продължава да поскъпва, няма начин да не вдигнем цените на билетите, заяви Галя Топалова, шеф на автобусните компании "Груп" и "Етап Адрес". Ще изчакаме да видим дали "ЛУКОЙЛ" ще намали цените на горивата от 1 март, както обеща, и ще решим, обясни тя. Ако дизелът стане 2,80-3 лв., ще вдигнем билетите на автобусите, каза Топалова. Поскъпването ще бъде от 10 ст. до 1 лев за най-дългите дестинации.

Въпреки обещаното от "Лукойл България" падане на цената на дизела от 1 март заради по-ниските производствени разходи за горивото за топло време, цената на петрола продължава да расте. Причина за това са положителните данни за американската икономика и напрежението около Иран. Сега цената на петрола сорт Брент е 123 долара за барел. Това са фючърсни сделки с доставка след 30-40 дни. Преди около месец същият петрол беше 110 долара, т.е. вече има поскъпване от 10%. В същото време прогнози на Bank of America и Saxo Bank сочат, че цената на петрола през 2012 г. ще бъде 105-110 долара. Ако прогнозата е вярна, скоро петролът трябва да поевтинее.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Първа снимка на зверската катастрофа край Стара Загора, която взе...
2 198 лева е средната заплата за първото тримесечие
Експерт: В България се злоупотребява с налагането на дисциплинарн...
След случка пред "Кауфланд": Учителка върна вярата в доброто у хо...
Почина известна журналистка, работила 40 години за БНТ
Мъж загина, а друг пострада при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).