Скандалът с лекарствата за сърце: Засегнати са 160 000 български пациенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:58 / 07.07.2018
7033
160 000 души в България се лекуват с 62-та продукта, които бяха блокирани из цяла Европа. По-рано днес стана ясно, че е открит примес в тях, който се класифицира като вероятен канцероген.

Властите у нас успокоиха, че алтернативни лекарства има.

Красимир Ангелов е хипертоник. Разбира за проблема от личния си лекар, който го успокоява, че лекарствата му не са сред спрените. "Човек винаги когато нещо не знае се притеснява и се страхува, затова пациентът трябва да бъде информиран", посочи той.

Засегнатите лекарства съдържат активното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит примес в него. Именно този примес е класифициран като вероятен канцероген.

Затова са блокирани само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.

Списъкът им е публикуван на сайта на Агенцията по лекарствата. "Това дали е опасно зависи от това в какво количество е. Твърде е възможно откритото количество въобще да не е проблем, тъй като има и други продукти, при които като се приема тази съставка се отделя при метаболизма им", обясни фармацевтът Стефан Минков.

Китайската фирма твърди, че отритият примес е свързан с промени в производствения процес от 2012 г. и уточнява, че няма нарушения на правилата за добра производствена практика, както и няма данни други активни вещества, произведени от компанията, да са засегнати.

Заместители на блокираните лекарства има, списъкът също е на сайта на Агенцията по лекарствата.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова призова пациентите да се обърнат към лекаря, който изписва медикаментите им, за да може да се сменят.

Малко над 160 000 пациенти у нас пият блокираните лекарства. Освен при хипертония, те се прилагат и при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Мери Пейчева от Изпълнителна агенция по лекарствата, посочи, че преди съобщението на сайта на агенцията първо е издадена заповед да се спре доставката на лекарствата до пациентите.

Акцията по спиране на продажбите е превантивна. Лекарите и аптеките са уведомени.

"Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени", добави Пейчева.

 

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).