Скандали и опашки за безплатни лекарства срещу грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
08:52 / 26.01.2011
5234
Огромни опашки и скандали в регионалните инспекции по опазване на общественото здраве завихриха джипита за безплатни антивирусни препарати от началото на седмицата в цялата страна. Личните лекари, които до неделя не бяха си дали труда да се заредят с медикаментите, които се полагат на грипавите им пациенти без пари, обсадиха инспекциите в първите два дни на седмицата. За да не свършат и да има за всички болни, се налага да даваме по десет дози на лекар, обясни шефът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Той увери, че ведомството е заявило на фирмата производителка над 400 000 опаковки от медикамента, но технологично те не могат да бъдат доставени наведнъж, а през няколко дни в по-малки количества. Още на 6 ноември миналата година лекарите са уведомени с писма от РИОКОЗ, че антивирусни препарати се полагат безплатно на пациентите им, само трябва да си ги вземат. Едва 10% от тях си ги набавиха през декември, останалите чакаха до последния момент. Само в София джипитата са 860. Болниците обаче до една си ги взеха навреме, разказа д-р Кунчев. По думите на епидемиолога джипитата няма да дават безплатните лекарства на всеки болен от свински грип, а само на тези, при които болестта протича в остра форма, но все още не са за болница. Наблюденията на експерта показват, че повечето общопрактикуващи лекари не са уведомили своите пациенти, че им се полагат безплатни лекарства срещу свинския грип.

По-леката форма на заразата A(H1N1) протича като по-тежка настинка и се лекува на топло у дома с обичайните средства за острореспираторно заболяване и по-голямо количество витамин С. Грип не се лекува с антибиотици припомни още д-р Ангел Кунчев.

От вчера в България освен свински грип е налице и този с щам Пърт. Той е изолиран при болен от Трявна, съобщи още експертът и обясни, че заразата не е смъртоносна и протича като всяка друга инфлуенца.

По думите му към момента вирусът на грипа е изместил изцяло пара и ротавирусите на острите респираторни заболявания. Заболяването се характеризира с отпадналост, болка в мускулите, кашлица, хрема и висока температура.

Антивирусните препарати за усилването на имунитета изчезнаха от аптеките в крайните квартали на столицата. Фармацевтите буквално правят всеки ден заявка за тях. Хората обаче се налага да чакат по половин-един ден, за да им бъдат доставени. Маските срещу заразата също станаха дефицит.

Независимо от епидемията в столицата и грипната ваканция ученици препълниха моловете, кината, компютърните клубове и кафенетата още от вчера преди обяд. В грипна епидемия от вчера са още Варна и Пловдив. По думите на д-р Ангел Кунчев от МЗ до края на седмицата ще бъде обявена и в цялата страна.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)

Още по темата (16):
04.10.2013 Епидемиолози: Нов грип ще върлува тази зима
29.06.2012 Летният грип дошъл с около месец по-рано
27.10.2011 Ангел Кунчев: Няма да ни изненадат нови вируси през зимния сезон
26.10.2011 Грипът дойде, регистрираха първия случай на "Бризбейн"
26.01.2011 Мъж от Велинград почина от усложнения след грип в пловдивска болница
26.01.2011 Двойно увеличение на болните от грип в Смолянско
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).