Скандал с паметта на голям приятел на България, бил против премахването на робството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:54 / 11.06.2020
3549
Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби.

Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото според тях "така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“, предаде БНР.

Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън. 

Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на "робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).