Синдикатът на МВР: Действията на полицаите може да са почти брутални, но са законни!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:26 / 03.09.2020
3524
"Част от хората мислят, че полицията е превишила правомощията си при снощните протести. Друга част смята, че са били твърде толерантни към протестиращите. Каква е истината? Имам чувството, че бяхме на различни протести - през деня около обяд, после вечерта и коренно различна агресия след 22 ч. Трудно ми е да си го обясня, освен с умишлено организирана агресия. На площада има много стойностни хора, но сред тях проникват платени лица, за да се опорочат нещата. " Това каза за "България сутрин" Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Според него с действията на провокаторите се измества фокуса на протеста. "И за медиите е важно вече какво се случва, как действа полицията, а не защо има протест", допълни Попов. "Когато не се изпълняват разпореждания на служителите на реда и има застрашен живот, те имат право да действат. Нарекоха ги пазачи на кого ли не, но колегите са там да пазят и протестиращите. Действията могат да бъдат и почти брутални, но отново законни. Те действаха професионално и твърдо", настоя той. "Ако действията на колегите са законни, те са правилни", категоричен бе Вергил Христов от Синдикалната федерация на служителите в МВР и допълни:

"Всичко е според агресията, която се ползва срещу нас. Дали има майки, деца... На кадрите ясно се вижда, че не тръгваме първо ние, докато срещу нас не се види, че има явна агресия. Докато няма действия, които са в рамките на физическото нараняване. Не е начинът и това не е нормално, да се изнасят ранени колеги  от тълпата. "

Той подчерта, че е имало явна агресия на протестите, насочена предимно към полицията. "Да хвърчат бомбички - това трябва да е подготвено, няма как да е случайно. Навсякъде се тиражира лют спрей, но той е тестван лабораторно. Неговата реакция е да рефлектира върху очите и изважда човек за 5-10 мин от строй, но не е опасен", подчерта още Христов. И допълни, че е имало случаи, когато демонстрант е пръскал със спрей под визьора полицай в лицето. Ежедневно служителите на реда се сблъсквали със ситуации, в които трябва да се вземат правилни и бързи решения.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Гриша Ганчев не се оттегля, напротив - налива много пари
Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото ...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Майка на дете с аутизъм се нуждае от помощ
Бизнесмен стана баща, без да е докосвал майката, която е лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).