Синдикалисти: Застрашена е българската демокрация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:12 / 24.07.2013
4093
Открито писмо от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" до президента Росен Плевнелиев:

Уважаеми г-н Президент, 

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е шокиран от последните събития на протестиращите край българския парламент и липсата на отзвук от правителството. Поведението на премиера Орешарски, който неглижира протеста, е показателен пример за липса на гражданско образование, предмет който от 15 години Синдикат "Образование" настоява да влезе в училище. И от гледна точка на същото това гражданско образование в България, в момента не е застрашен животът на депутати и министри, а е застрашена българската демокрация. Защото полицията, тази полиция, която е истински приоритет за българското правителство, преди образованието, показа че важна е не демокрацията, а заповедите и демагогията на техните началници.

Българските учители очакват извинение от Орешарски, очакват отношение към образователната система, но учители, ученици и родители, не биха му простили огромния дефицит на демократични ценности и незачитане на гражданските права на хората от улицата.

През 2007 година българските учители стачкуваха 44 дена, мирно, но и тогава Орешарски и Станишев показаха, че "Няма да се поддават на натиск от улицата". То същото поведение се демонстрира и сега. Това е най-лошият възможен пример за учениците в България, какво не е демокрация, как не се зачитат правата на гражданите и как не се търси диалога между премиер и общество. 

В българското училище учениците се възпитават на изграждане на духовни и демократични ценности. И ако в реалния обществен живот, тези ценности не се откриват, то същите тези пораснали ученици търсят неоткритите добродетели с "други" средства. Точно това се случва и сега. Ако премиерът Орешарски беше ученик, то неговия класен ръководител би му дал много ценни съвети, във връзка с достойнството, толерантността и любовта.

Уважаеми господин Президент,

Синдикат "Образование" Ви моли да се намесите с Вашия авторитет и да посъветвате българския Премиер да не се крие, а да застане пред нацията и да разговаря, да преговаря и да вземе необходимите решения и отговорности в интерес на държавата, а не в интерес на неговата партия БСП или ДПС.

В противен случай, г-н Плевнелиев, българските ученици и студенти ще получат още един горчив урок как не би трябвало да се управлява и как обещания и приоритети са само временни и предизборни. 

В този случай, господин Президент, ще се оформи една нова класа в българското общество - класа на протестиращите.


Виж коментарите (2)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Задръстване на АМ "Тракия" заради катастрофа
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...
Искри и една обидена в попфолка заради песента на нарязаната Дебо...
Помислете много добре: Кой е с предимство и защо?
Без реклами на хазарт в медиите, засега
Правилото 20-20-20 при работа на компютър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).