ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Симптомите при отравяне от гъби като при грип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 04.06.2012Коментари (1)43890
©
Мерак за вкусна храна без пари прати шест жени, трима мъже и 15-годишно момче в лечебни звена в София, Плевен и Варна. Пишман гъбарите се втурнаха да събират вкусното мезе, което избуя заради напоителните дъждове край пътечки и поляни.

В момента най-често се среща ливадна печурка и кладници, обяснява д-р Иван Маринов от Клиниката по токсикология на "Пирогов". Дивата ядлива печурка, наричана още анасонлийка, има най-опасния двойник в света - зелената мухоморка, обясни специалистът. Дори и парченце от злата гъба е достатъчно, за да блокира работата на черния дроб, а оттам и на други органи и системи. Останалите опасни дубльори са червената мухоморка и пантерката, но при тях има шанс за спасение, ако своевременно се вземат мерки.

Всяка дива гъба има двойник, предупреждава д-р Маринов. Манатарката, известна още като меча гъба, пък може лесно да се сбърка с дяволската, а пачият крак - с опасната миризливка. Гъбеното царство е толкова разнообразно, че винаги има риск човек да се заблуди, подчертава токсикологът. Малката сърнелка и белият вариант на зелената мухоморка са като сестри. По думите му, особено опасни са наглед безобидните челядинки. Те и без това са дребни, а когато се берат току-що поникнали, често не се виждат отличителните им белези, отбелязва токсикологът. И допълва, че малките кафяви къщички имат два много отровни двойника от рода Clitocybe. Коварното на болшинството от двойниците е, че вкусът им е досущ като на ядливия родственик. Това твърдят хора, по чудо отървали кожата след угощение с отровни мухоморки. Опасните гъби съдържат фалотоксини и аматоксини, които разрушават черния дроб.

Първите симптоми за отравяне са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение. Някои обаче решават, че са настинали и, вместо да потърсят лекарска помощ, пият аспирин и чай. Коварното е, че в повечето случаи тялото подава първите по-сериозни сигнали след 6-8 часа, а понякога и след ден - два. Късната диагноза е лоша прогноза, защото с всеки изминат час разрушителната сила на отровните вещества расте. Обикновено инцидентите стават през уикенда и хората отлагат да потърсят лекарска помощ, изтъква д-р Маринов. Когато съчетават гъбеното ястие с алкохол, има две опасности. Първата е, че отравянето може да сбърка с препиване.

Втората е, че алкохолът още повече раздразва стомаха, който и без това е натоварен от трудно смилаемите гъби, дори и да са ядливи. Пресен пример са четири баби от Елинпелинско, които бяха приети в "Пирогов" с режещи стомашни болки, разстройство и виене на свят след стабилна почерпка с диви гъби. За капак си пийнали обилно ракия и вино, не може да се начуди д-р Маринов. Той обяснява, че повръщане и стомашни болки могат да предизвикат и култивирани гъби, които са приготвени преди ден-два и са престояли в хладилника.
Причината е, че отделят летливи редуциращи вещества. Ядливите диворастящи гъби пък могат да се превърнат в отрова, когато растат на замърсена почва, съдържаща тежки метали, пестициди и др. Причината е, че гъбите са като пречиствателна станция - приемат всички отрови в себе си.
Първото нещо, което лекарите правят в такива случаи, е стомашната промивка. След това прикачат към пациента "изкуствен бъбрек" - устройство, което има специален филтър за прочистване на кръвта. Чрез системи пък се преливат специални водно-солеви разтвори, антидот (противоотрова) и комбинация от медикаменти и скъпи биопродукти, които протектират черния дроб.

Най-често заклети гъбари пълнят токсикологията, клати глава д-р Маринов. И си спомня, че най-големият им познавач в Габрово си отишъл преждевременно именно от отровни гъби. Има едно сигурно нещо и то е - че нито един токсиколог не яде диворастящи гъби. Познайте защо.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Дайте първо тъщите да похапнат от гъбите,а вие яжте на другия ден след експиримента ,ако са живи де!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
ДЮШ на ВК Марица
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: