ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще вземат 2 кръвни проби от пияните шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:17 / 07.01.2015Коментари (0)2086
© Plovdiv24.bg
Две кръвни проби ще бъдат вземани от шофьорите, които при проверка с дрегер са показали над 1,2 промила алкохол. Досега в подобни случаи провинилите се шофьори даваха само една.

Промяната е предвидена в нов проект на Наредба 30 за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от шофьорите на МВР, Министерство на здравеопазването и Министерство на правосъдието. Вчера в Академията на МВР бе проведена първата дискусия по проекта, в която участваха представители на трите ведомства и неправителствени организации, а тя бе ръководена от зам.-вътрешния министър Красимир Ципов.

Промените предвиждат още задължително пътен полицай да съпровожда пияния шофьор до съответното лечебно заведение, където да му бъде взета кръв за теста, сега това не е задължително. Нов момент в наредбата е и установяването на самоличността на изследвания човек.

Ако той не носи в себе си лична карта или друг документ за самоличност, няма да му бъде взета кръв. В момента, за да бъде тестван за алкохол, не е нужно водачът да носи документ за самоличност в себе си.

Други основни моменти в проектонаредбата са пияните шофьори да си плащат кръвния тест, както и приемането за резултат на по-малката стойност от двете проби. За установяването на употреба на упойващи вещества пък ще се взема и урина, а концентрацията на алкохол ще се изписва до втория знак - например 1,34, а не 1,3. Според промените се увеличава периодът за съхранение на пробите от 3 на 12 месеца, за да има възможност за повторно изследване, ако то бъде поискано по-късно от шофьора или от дознанието. Предвижда се при повторното изследване да се използва втората проба.

Новата наредба предвижда още кръвните проби да се съхраняват при температура от 4 до 8 градуса, което може да става и в обикновени хладилници, а не само при 4 градуса, изискващо специални условия. Мотивът е, че температури между 4 и 8 градуса не влияят неблагоприятно върху пробите.

Някои от новите промени в наредбата обаче бяха атакувани от ръководителя на специализираната психологична лаборатория във ВМА доц. Васил Атанасов. Според него заплащането на кръвния тест трябва да прави органът, който го иска, а не шофьорът. Аргументите му са, че това не е обикновено изследване, а експертиза, която трябва се плаща от заявителя, който в случая е държавата. "Докато съдът не отсъди, никой не може да задължава никого да плаща", категоричен е доц. Атанасов. "Как може да се задължи човек от Кърджали например да си плати изследването във ВМА, защото само ние правим изследвания за наркотици", каза още той. Според него не е правилно да се приема по-ниската стойност от двете проби, защото това е предварително вземане на страна, а трябва да има трикратни изследвания и да се приеме средната аритметична стойност. Експертът препоръчва още контролната проба да се съхранява не в лабораторията на изследването, а в такава на МВР.

Зам.-директорът на "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски и представителят на Военна болница във Варна подкрепиха изцяло становището на доц. Атанасов. "Ако частна лаборатория има необходимата техника и специалисти за такова изследване, защо да не го прави? Как частни фирми имат право да подготвят шофьори", каза д-р Сопотенски.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: