Ще спрат ли измамите с превъртането на километражите на автомобилите?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:19 / 09.08.2017
5448
Европейската комисия е дала положителна оценка за предложение на евродепутата Андрей Новаков във връзка с пилотен проект, целящ да предотврати манипулирането на километражите на автомобилите, най-често преди предстояща продажба на возилото.

"Това докарва средно около 3 000 евро загуби на всеки купувач, което е страшно много, а както знаем България е засегната. Оказва се, че масово колите внасяни от Германия са с манипулирани километражи. Това ощетява българските клиенти, които за съжаление могат да си позволят предимно употребявани автомобили. Най лошото е, че се излага на риск и живота на хората", каза за Медийна група "Черно море" Андрей Новаков.

Проблемът не е изцяло български и според Новаков неговият генезис е в Западна Европа. Докладите, с които евродепутатът се е запознал сочат, че в Германия колите с манипулирани километражи са около една трета, което предполага, че положението е сходно и в другите европейски държави. По негови преценки от колите, които се внасят в България, 80% - 90% са такива.

Предложението на Новаков цели създаване на единна европейска система, в която всяка година да се записва всяка една кола на колко километра е. Така след 10 години, когато собственикът й реши да я продава, ако реши да върне километража, това ще е видно за купувача.

"До края на 2017 г. предстои бюджетът на програмата да бъде гласуван и от 2018 г. да има финансиране", заяви Андрей Новаков и добави, че е необходимо да се направи техническо проучване може ли да има единен сървър, как ще бъде разположен, как ще функционира и как ще се управлява.

Всъщност идеята е за обща електронна система, чрез която ще могат да се прехвърлят данни. Системата ще работи във всички държави, така че без значение колко собственици е сменила колата и през колко държави е минала накрая ще се знае реалният пробег и реалната история на автомобила. "Не разчитаме на това да преследваме самото деяние, а да осъществим превенция. Щастлив съм, че това е българска инициатива, която получи одобрение и най-вече е добре за България, защото видяхме, че на един общо европейски проблем, на който до сега не е намерено решение България даде добър тон", каза още Новаков.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).