СЗО изкара плашещи данни за здравето на българите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:23 / 28.04.2018
3392
Доплащането в България е високо и застрашава достъпа до лечение на по-бедната част от населението. На 44.2% възлизат неформалните разходи за здраве от домакинствата в България, тази цифра е по-висока от средната за света и за ЕС, стана ясно от думите на д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за страната ни.

Повод за думите му е петгодишният план до 2023 г. на СЗО за постигане на универсално здравно покритие в целия свят, така че всички хора да имат достъп до лечение.  “Данните на “Евростат" показват, че от 2009 г. бариерите за достъп до здравни грижи са се увеличили в повече от 2/3 от високоразвитите държави.

Според изчисленията на експертите в Европейския регион на СЗО най-бедната 1/5 от населението би изпитала катастрофални здравни затруднения заради неформалните плащания за лекарства, които трябва да правят, и заради финансови затруднения дори няма да потърси лечение. Повечето държави нямат и надеждни анализи как се справят с тези проблеми. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве", обясни още ръководителят на българския офис на СЗО д-р Сила. 

Начинът на живот влошава здравето ни За България освен доплащането, проблем са и много други фактори, свързани с начина на живот, които влошават здравето ни.  “Основните предизвикателства пред държавата ви са борбата с хроничните заболявания като рака и сърдечносъдовите, с тютюнопушенето, алкохола, затлъстяването и доплащането". 

Източник: Блиц

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).