С какво още иска да се справи ОСП след 2020?

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:00 / 03.04.2019
394
Водата е основен елемент при производството на хранителни продукти. Отглеждането на плодове и зеленчуци изисква големи количества вода. Без достатъчна, качествена и лесно достъпна вода, европейското производство на хранителни продукти може да бъде застрашено, предупреждава Европейската комисия (ЕК).
 
Ново: Инструмент за устойчиво използване на торове
 
Средно 44% от общото потребление на вода в Европа е за селското стопанство, като в някои региони достига до 80%. 
 
Натискът върху природните ресурси нараства с увеличаването на световното население и с изменението на климата, поради което са въведени краткосрочни и дългосрочни стратегии, за да се гарантира  по-устойчиво използване на водата, пише в съобщение от ЕК.
 
На заседанието на Съвета по земеделие в Брюксел, комисарят по земеделие Фил Хоган подчерта, че наличието и качеството на водата стават все по-важни въпроси за селското стопанство, а бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще спомогне за справяне с предизвикателството. 
 
Новата „зелена архитектура“ ще даде възможност да се надхвърлят основните изисквания за кръстосано съответствие, чрез екологичните схеми по първи стълб на ОСП или агроекологичните мерки за развитие на селските райони, за да се създаде по-добро взаимодействие между интервенциите на ОСП и нуждите, идентифицирани в Рамковата директива за водите. 
 
Хоган информира още, че неговите служби работят със Съвместния изследователски център за създаване на Център за знания за водата и селското стопанство на европейско равнище. Неотдавнашен доклад на Комисията показва, че замърсяването с нитрати и пестициди засяга повече от 18% от подземните води в ЕС.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg
 



© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).