С до 40% са намалели пушачите година след поскъпването на цигарите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
15:09 / 03.10.2010
3625
Година и три месеца след най-драстичното поскъпване на цигарите у нас - с около лев за популярните марки, резултатите вече са налице - осезаемо броят на пушачите намалява. Между 30 и 40 процента по-малко българи пушат сега, показват статистическите данни за второто тримесечие на 2010-а година. Сред отказалите се са предимно хора с по-ниски доходи и младежи, които традиционно разполагат с ограничени средства.

Синхрон - д-р Маша Гавраилова - началник на отдел "Обществено здраве" в МЗ:

"Данните са за потребление от 1 лице на 1 домакинство средно месечно - за дадените пари за цигари - и затова са надеждни. Докато 2005-2006-а са пушили средно 74 души, сега са 48. Това намаление се потвърждава и от други проучвания - европейско интервю, Евробарометър", казва д-р Маша Гаврилова, началник на отдел "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването.

Според наблюденията на специалистите най-ефективният начин за отказване на тютюнопушенето е това да стане, като се вземе така нареченото "решение от раз" или с помощта на волята, а не постепенно да се намалява броя на изпушените цигари.

За да се стигне до осъзнаването на необходимостта от спиране на цигарите, е необходима специализирана помощ и тя дава отличен резултат - показва европейският опит. Мениджърът на Европейската мрежа на линиите за отказа от тютюнопушене Андрю Стрип и Дженифър Пърсивал - съветник по политиката спрямо тютюнопушенето, разказаха пред камерата ни за резултатите, които са постигнали във Великобритания.

Във Великобриртания редуцирането на тютюнопушенето беше обявено за здравен приоритет номер едно и правителството направи голяма инвестиция от 10 милиона паунда за разкриване на безплатни кабинети за отказ от тютюнопушене, консултиране на безплатен телефон, лечение на символична цена и това доведе до 1/3 по-малко пушачи у нас за 10 години, казва Дженифър Пърсивал.

"Ние имаме едни от най-скъпите цигари в света и това е начин на управленско ниво да се инвестира в здравето - важно е обаче приходите от повишаване на акциза да отиват всички за подпомагане на професионалната помощ за отказ от тютюнопушене", допълва Андлю Стрип.

Важно е да бъде въведена и пълна забрана за пушене на обществени места, твърдят британските експерти. В страните, в които това отдавна е прието, пушачите варират между 15 и 18 процента. В България все още този процент е твърде висок - между 40 и 50 процента от населението.


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).