Румъния ни препъвала и за европарите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:25 / 05.10.2012
3301
Румъния ни препъва не само за Шенген, но и за европейските средства, с които може да разполага страната ни след 2014-а. Около това мнение се обединиха родни дипломати и експерти преди срещата на високо равнище на държавите членки от групата "Приятели на кохезията". Форумът ще се проведе днес в Братислава, като в него участие ще вземе премиерът Бойко Борисов, придружен от министъра по усвояването на европарите Томислав Дончев и от екип от експерти.

Вече стана ясно, че нагласата в Брюксел е да не се взема решение за приемането ни в комплект с Румъния в Шенген, преди да станат ясни резултатите в доклада за върховенството на закона в северната ни съседка, който се очаква през декември. В началото на юни пък Борисов отбеляза в Букурещ, че България е сред инициаторите за приемане на текст от съвместната декларация на 15-те страни участнички във форума който определя ролята на кохезионната политика в постигането на баланс между икономическия растеж и фискалната стабилност. 

Тогава се породи идеята, за реализирането на която България отново ще настоява - постиженията на страните членки в усвояването на евросредства да бъдат разглеждани поотделно. На този етап обаче тя не би могла да се реализира, защото страната ни върви в пакет с Румъния, също както за Шенген, коментираха дипломати. Същевременно в усвояването на парите от ЕС, от което зависи размерът им за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г., съседите ни се справят далеч по-слабо от нас. 

Най-големите притеснения в Брюксел обаче били към масовите нередности, каквито имало в Гърция, а също и в Португалия, където се оказало, че две магистрали са построени успоредно една до друга.

Сред основните теми на форума в столицата на Словакия ще бъде показателят RAL, свързан с изчисляването на разликата между договорените и разплатените средства, както и правилото N+2, което дава възможност на държавите да се възползват от фиксираните за дадена година средства по програмата до две години по-късно. Според последните разчети на Еврокомисията към края на 2013 г. RAL ще възлиза на общо 217 млрд. евро, което притеснява страните донори и ги кара да са далеч по-предпазливи в отпускането на по-голям финансов ресурс през следващия програмен период.

По време на форума, на който ще присъстват държавни ръководители от всички 15 страни участнички в него, Борисов ще се срещне с президента на ЕК Жозе Барозу и ще настоява средствата от ЕС за страната ни да не бъдат намалявани, тъй като сме сред отличниците и инвестираме в глобални проекти, от които се възползват не само българите, но и всички европейци. Както е известно, премиерът многократно е настоявал също така държавите отличници да бъдат стимулирани, например с по-скромно съфинансиране от бюджетите им на проекти с евросредства.

Замъкът, където ще се проведе срещата на държавните лидери, е разположен на изолиран и скалист хълм, наречен Малки Карпати, точно над река Дунав, в сърцето на словашката столица. Работните срещи на първите в Европа ще завършат с обяд на една от терасите в замъка, от който се открива гледка както към града, така и към Австрия и Унгария.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...
Арестуваха шофьора, блъснал друг водач на главен път
Измамите, за които да внимаваме при плащане онлайн
Повече от 40 минути реанимирали 5-годишното дете
Черно море е застрашено заради проект?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).