Ричард Ран: България е пример за целия свят заради въвеждането на плоския данък

Автор: Гено Петров
Коментари (3)
10:46 / 27.06.2022
3006
По молба на българското правителствто и Андрей Луканов през 1990 г., комисия от Националната търговска камара на САЩ, начело с Ричард Ран, изготвя национална стратегия за преход към пазарна икономика.

Известният като "Планът Ран" е критикуван за това, че нейните изпълнители целенасочено разрушават България чрез реформиране и либерализиране на икономиката на страната.

"Преходът на България от социализъм към пазарна икономика и демокрация беше успешен. В началото на 90-те години държавата беше много бедна и потисната. Сега е нормална европейска страна. Moжете да си купите, каквото искате", каза Ричард Ран пред БНТ.

"Огромен проблем беше обаче корупцията в съдебната система. Усети се по време на приватизацията. Имаше толкова много корупция, че новата частна собственост, изобщо не беше гарантирана. България трябваше да приложи т.нар "шокова терапия" в икономиката и много по-рано да въведе валутен борд."

"Виждам две големи грешки. България не отдели достатъчно време да сложи край на корупцията и да гарантира частната собственост."

"Това, което България направи и е пример за целия свята, че въведе "плоския данък". Той сработи изключително добре. България има и други данъци, вкл. и социални осигуровки и общо данъчната тежест не е по-ниска от тези в другите европейски държави. "Плоският данък" е голям успех, но тези другите данъци и осигуровки заличават този успех."

"България е един от най-успешните примери за демократично развитие, наред с останалите държави от Източна Европа. По време на комунизма ситуацията във вашата страна изобщо не беше добра. България беше една от най-бедните дори в социалистическия лагер. Това е и основната причина и сега да изоставате от Унгария, Чехия и Полша, например" 

"България трябва да премахне излишната сврухрегулация и администрация. Да се спазват законите и да с България трябва да започне свободна търговия"

"Преди няколко години твърдо щях да кажа, че съм "за" България да приеме еврото. Проблемът е какво ще има България, ако няма евро. Тя вече е вързана към еврото. България да е част от Еврозоната би й донесла големи предимства, защото има по-малка задлъжнялост като процент от БВП от другите страни. Това е голямо предимство не бива да го губи. Трябва да внимавате с разходите и да подсигурите стабилност на валутата си. В момента България страда от висока инфлация. Централната банка трябва да свали инфлацията до 2%. Ако направи това, аз сигурност може кажа да следното - "Не се присъединявайте към еврото". 

"Ако имам 1 000 000 не бих инвестирал в банки, а в някои производствени сектори - в туризъм по морето. България трябва да си рекламира повече своето Черноморието."

"За мен е особена притеснителна ситуацията в Украйна. В момента САЩ има най-слабия политически лидер в моя живот. Ако Рейгън, Буш и Тръмп бяха начело, това нямаше да се случи."

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).