Рецепта за кисело зеле без претакане

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:55 / 19.11.2023
16210
Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. Биляна Борисова разказва какви са тънкостите при приготвянето на киселото зеле.

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома.

"Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва", каза жената пред NOVA.

В бидона се побират около 15 зелки.

"Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден", обясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За какво да сме подготвени в периода на двойно обращение на левов...
Хората със заплати над досегашния праг от 3750 лв. получават по-н...
Григор Здравков за ареста на Мирослав Беляшки: Може би търгуваме ...
Мая Манолова: Двете най-големи търговски вериги в България имат г...
Журналист: В средата на 90-те много българи бяха ограбени, а куфа...
Предстои голяма промяна при сделките с имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).