Разрешиха на КТБ и банка "Виктория" операции за погасяване на кредити

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:09 / 15.08.2014
3413
Двете банки вече могат да изпълняват платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми. Това е възможно да става само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.

На КТБ и Търговска банка "Виктория" се позволява още да извършват безкасови операции по обмен на валута, когато те са необходими за целите на погасяване на кредити. БНБ обаче задължава квесторите да заличат обезпеченията по кредити към банките от групата на КТБ, които бъдат напълно погасени.

При частично издължаване по заем с повече от едно обезпечение - може да се освободи някое от обезпеченията. Това може да стане само, ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след извършване на актуална оценка и e не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.

Припомнямe Ви, че КТБ беше поставена под специален надзор в края на месец юни, като бяха спрени всички банкови операции. В КТБ бяха назначени двама квестори,заради изчерпване на ликвидността и преустановява не разплащанията в банката. Банката е поставена под надзор в срок от 3 месеца.

Вчера синдикати и работодатели се обединиха около тезата, че няма достатъчно доказателства за несъстоятелността на КТБ. Според Експертния консултативен съвет банката може да бъде оздравена без проблемите на банката да бъдат прехвърляни върху данъкоплатеца и бюджета.


Виж коментарите (1)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).