Районът на инцидента с падналия военен самолет край Пловдив е отцепен от военна полиция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:54 / 27.04.2012
3395
"Районът на инцидента с падналия военен самолет край Пловдив в момента е отцепен от военна полиция за осигуряване на работата на Комисията за разследване на обстоятелствата и причините аварията, назначена от мен" - това заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Аню Ангелов, който информира Народното събрание за случая с падналия вчера учебно боен самолет МиГ 29 край Пловдив. Последният полет на самолета е на 25 април, в който е летял и командирът на военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, подчерта Аню Ангелов

"След като бъдат изяснени, а заедно с това се провежда и следствие от военна прокуратура, депутатите ще бъдат информирани", увери министър Ангелов. Министърът съобщи фактите около инцидента: 

На 26 април 2012 г. в 10,35 часа при излитане за изпълнение на тактически прихват със самолета възниква пожар, каза министърът. Екипажът - пилот майор Илия Дойчинов и втори пилот щурман капитан Петър Методиев, извеждат самолета в безопасна посока и на височина около 200 метра катапултират на разстояние около 1,5 км. източно от село Голям чардак. Благодарение на бързите, точни и професионални действия на екипажа, както и на групата за ръководство на полети, при инцидента са избегнати човешки жертви и не са причинени щети на сгради и инфраструктура и друго имущество. Наземната група за търсене и спасяване, заедно с вертолет за търсене и спасяване, са достигнали района на аварията в най-кратки срокове. Пилотите са евакуирани своевременно и са изпратени за медицински прегледи и изследване във военна болница в Пловдив, обясни военният министър. Разчетите за противопожарна защита от авиобаза Граф Игнатиево са пристигнали на мястото на аварията и са потушили горящия самолет, без да се допусне разрастване на пожара, допълни той. 

И двамата пилоти са с гръбначни травми, характерни при катапултиране. Пилотите са транспортирани от военна болница Пловдив във ВМА София за пълни изследвания. Състоянието и прогнозата и за двамата пилоти е добра, нямат парализи и не се очакват трайни увреждания, каза министър Ангелов.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
09.05.2012 МиГ-29 глътнали 16 милиона лева
04.05.2012 Плевнелиев имал оферта да се качи на МиГ-29 в Граф Игнатиево
03.05.2012 От днес се възстановяват полетите с МиГ-21
28.04.2012 След катастрофата подновиха ученията в Граф Игнатиево
27.04.2012 Благодарствен молебен за оцелелите летци отслужи митрополит Николай
27.04.2012 Независима комисия ще разследва инцидента с военния самолет МиГ-29
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).