ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работодателите вече няма да заверяват ревизионни книги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:28 / 02.04.2014Коментари (1)2815
©
Работодателите вече нямат ангажимент да изготвят и заверяват в Инспекцията по труда ревизионни книги за предприятията си, техните поделения, обекти и работни площадки. Мярката, която е част от пакета за намаляване на административната тежест за бизнеса, е в сила от тази седмица след обнародвани в Държавен вестник промени в Кодекса на труда. Трудовите инспектори вече нямат право да изискват документа при проверките си.

Друго облекчение за работодателите е въвеждането на еднократно отчитане на извънредния труд - само до 31 януари на следващата календарна година. Досега те трябваше да го отчитат на полугодие. След промяната първото отчитане на извънреден труд пред съответната дирекция "Инспекция по труда" ще бъде чак през януари 2015 г.

В Кодекса на труда е създаден вече и ред за служебно заличаване на трудови договори, след като се докаже, че те са фиктивни. Промяната се наложи след подадени сигнали в Инспекцията по труда и НАП най-често от хора, на които е отказано обезщетение за безработица, тъй като на тяхно име е регистриран трудов договор без да знаят. 

При проверките е установено, че една част от трудовите договори са регистрирани към фирми фантоми, които не осъществяват дейност. Тогава трудовото правоотношение може да се прекрати със заявление от лицето, чиито лични данни са използвани.

Има обаче и случаи, когато служители на фирми са регистрирали трудови договори без знанието на работодателите. Те обикновено разбират случайно, най-често когато се окажат със задължения към НАП, въпреки че са плащали редовно. В тези случаи работодателят може да поиска от Инспекцията по труда предписание за прекратяване на договора. Не може да се установи със сигурност каква точно е била целта на фиктивните договори. 

Предположенията са, че са използвани за осигуряване на нужния квалифициран персонал за участие в обществени поръчки, за узаконяване от чужденци на престоя им в страната чрез създаване на фирма и наемане на поне 10 местни лица, както и за възможност за теглене на кредити. 

С промените в Кодекса на труда бяха регламентирани и трудовите договори с опция за стажуване. След обнародваните вече в Държавен вестник промени и в съответната наредба, те също подлежат на регистрация в НАП.

Сключените до 30 април договори за стажуване обаче ще се регистрират между 7 и 15 май. След тази регистрирането трябва да бъде в законоустановения тридневен срок.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.04.2014 г.
+2
 
 
извънземни ни управляват ! За това всичко е тотален БАТАК !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: