ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на МРЗ, губи над 100 000 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 07.09.2022Коментари (10)248119
©
Работодателите, посетени от проверяващите, са определени като рискови, след подадени сигнали срещу тях

Работници с по-ниско образование най-често се съгласяват на пари в плик, а работодателите, които плащат заплатите на своите служители "под масата“ са микро, малки и по-рядко средни и големи предприятия, казват от Националната агенция по приходите (НАП).

Инспектори от Национална агенция за приходите и ГИТ са проверили общо 516 дружества за наличието на трудови договори на служителите и спазване на данъчно-осигурителното законодателство, стана ясно още по време на кръгла маса на тема "Заплата в плик“.

Работодателите, посетени от проверяващите, са определени като рискови, след подадени сигнали срещу тях и наблюдения на контролните органи заради съмнения, че в тях са наети работници без договор. Често в такива предприятия служителите са сключили 4-часов трудово договор, а работят 8 ч. или са осигурени върху минимална работна заплата, а в действителност получават двойно повече.

По думите на Екатерина Асенова, изпълнителен директор на ГИТ, заплатата в плик затваря бъдещето не само на отделния човек, а и на много важни сфери и социални системи и съответно на цялото ни общество.  

"Работник, който получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, в дългогодишен аспект ще изгуби близо 109 000 лв.“, каза Антония Иванова, директор на дирекция "Комуникации“ в НАП.

"Въпреки че най-големи загуби от заплатите в плик търпят служителите, това явление нанася сериозни щети и на работодателите. Те могат да получат сериозни глоби, наказателни лихви, лишаване от право да участват в обществени поръчки, дори и да носят наказателна отговорност, като в същото време рискуват имиджа си сред партньори, клиенти, доставчици“, коментира Калин Атанасов, държавен експерт в дирекция "Управление на риска“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Българина е много странно животно. Не иска да плаща данъци и осигуровки, обаче иска хубава пенсия, иска в детската градина дете му да го гледат в очите и да се въртят на пета около него, иска хубави болници и помощ от държавата, когато има нужда. И от къде, българино, да дойдат тези пари хем да си доволен, хем ти с нищо да не допринасяш. Крайно време е да приключи солидарната социална система. Пенсия за каквато си платил, здравни услуги за каквито си платил, училище за децата ти за каквото си платил. Аман от мрънкащи и мързеливи тарикати дето все някой им е длъжен и трябва да им дава и осигурява.
0
 
 
Продължават да лъжат народа за да го грабят.Да ,работодателите някъде осигуряват работниците на по-ниска заплата,но и работниците така искат ,за да не им удържат повече пари за осигуровки.Има местта където ,когато работодателя им каже ,че ще ги осигурява на пълния размер работника казва ,че ще напусне ,защото парите му трябват.И защо заблуждавате хората и ни делите наново на едни и други.Правилно е всички да се осигуряват еднакво и само ,който иска да се осигурява на повече да го прави щом иска.Спрете да ни делите и нахъсвате един срещу друг,постигнахте това ,което искате,да,хаоса е налице още 5 години няма да имаме правителство.Хубаво е да се помнят тези хора ,които вкарват такива настроения .Може пък и някога да им търсим сметка.
+2
 
 
Област велико търново масова практика имат работодателите да осигуряват на минималната заплата ,а разликата да я дават под масата.Както и да правят двойно счетоводство.Местните данъчни са обвързани с бизнесмените и предупреждават за предстоящи проверки и оправия няма.Незнам защо нсбоб още не са ги погнали за разследване .
на 07.09.2022 г.
-1
 
 
Комшията работи 46 години и не му стигат 10 стаж за пенсия защото не се осигуряваше . Затова сега ще работи до 70 години за социална пенсия а аз вече 2 години взимам 1500 лв пенсия защото се осигурявах на 100% 46 години. Сега той работи а аз ходя по курорти поне 3-4 месеца в годината. Всеки има глава на раменете и може да прави каквото си поиска.
+2
 
 
Това не е напълно истина. Ако парите които крие ги инвестира с 10% годишна доходност, то не само че няма да е назад със 100 бона, ами ще е напред с много повече. Въпросът е, че няма да ги инвестира, а ще ги харчи за нужди.
-1
 
 
Да губи ги, след като умре не получава нищо нито близките, никой. Предпочитам да си ги взема сега.Ако ме осигурява на това което взимам,ще ми вземат една минимална заплата всеки месец. А дали ще получавам толкова дълго пенсия колкото години съм работил и внасял? Айде няма нужда.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: