Първият сняг бил Божа работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:52 / 31.10.2020
15871
Във вторник и сряда ще има мъгли. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев. "Октомври го изпращаме с между 2-4 градуса по-топъл и доста по-влажен, особено в западните и южни територии на България. На изток валежите бяха под нормата", каза климатологът.

На въпрос кога да чакаме първата бяла покривка в населените места, Рачев заяви:  "Божа работа е кога ще чакаме първия сняг. През ноември по планините ще си има сняг. Тук по-ниско ще може да се каже 5-6 дни по-рано дали ще има валежи", коментира той и добави: "Не е възможно някой отсега да каже дали ще има сняг за Коледа. 5 дни до седмица по-рано може да кажем ще имаме ли бяла приказка на празника. В Предбалкана – на 800 метра височина, може да прехвърчат снежинки и през този месец", каза той.

"До 15 ноември се очертава едно по-сухо време, особено ако се сбъдне прогнозата на американския модел. Това е т.нар "сиромашко лято". Точно сега му е времето, след Димитровден", подчерта той. "Имаме един феномен "Ла Ниня" в момента, макар да е далече от нас, все пак е фактор", призна Рачев.

"Прогнозата на Аccuweather започва с изречение, че от Москва до Лисабон всички ресторантьори ще се надяват на по-добро време, за да се удължи сезонът, но това едва ли ще е така. От агенцията прогнозират много бури", заяви Рачев.

"При всички положения в Италия и в Гърция ще вали много. Северно от нас ще има голям антициклон. Синоптиците на Аccuweather казват, че някои циклони се движат много бавно, а това означава много валеж на едно място. България обаче остава в периферията на бурята. Американците смятат, че ни чака по-топла зима, в сравнение с прогнозата на европейския център. Ще има сняг по планините. Да се надяваме, че ще имаме зимен туристически сезон, защото положението е много тежко", завърши климатологът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (417):
10.12.2021 Задават се най-късите дни в годината
26.04.2021 Топлофикация съветва клиентите си да осигурят достъп за отчитане след края на сезона
23.04.2021 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
15.04.2021 75.60 лева е средната сметка за битовите клиенти на "Топлофикация" в
Пловдив
08.04.2021 Сняг посред пролет в Родопите
07.04.2021 Силен вятър носи още по-студено време до часове
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).