Психолог: Мит е, че ромите източват социалната система и имат много деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:29 / 15.05.2016
2841
Мит е, че ромите източват социалната система и имат много деца. Това обяви в предаването "Тази неделя" по bTV Огнян Исаев, психолог и блогър, който води борба за правата на ромското общество в България. Исаев даде за пример ромския квартал "Факултета" в София, където жените имали по 2-3 деца.

Той апелира към това всеки да носи персонална отговорност, а не при битови инциденти, свързани с роми, да се надига вълна от национални протести в държавата. Той цитира данни от статистиката на МВР за 2014 г., които сочат, че над 70% от престъпленията са извършени от етнически българи и под 20% от малцинствата.

"Ромите искат да живеят законно. Никой не иска да живее под напрежение, че утре могат да му съборят къщата", коментира още Исаев. По думите му ромите редовно плащат за вода и ток, но често на един човек, както е в самоков, а той плаща на ЕРП-то, което е незаконно. Според него ромите са принудени да живеят незаконно от лихвари и причаната е, че държавата липсва в тези квартали.

Калина Крумова, журналист и бивш депутат, също е съгласна, че институциите са абдикирали от проблемите на ромите. Това са пожари, които си гасят от време на време, смята Крумова.

По думите й местната и държавната власт носят отговорност да бъдат наказани хората, които не спазват законите, за да не се нагнетява напрежение между ромите и българите.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Опасна търговия с лекарства се завъртя в интернет
Заради проблем със сайта на тотото Министерството започва проверк...
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).