Психоаналитик: Изолацията доведе до това да не можем да мислим рационално

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:47 / 13.11.2021
2538
Изолацията доведе до това да не можем да мислим много често рационално. Не може да бъде разбрано защо поставянето на една игла е толкова травматично преживяване. Това каза в предаването "Тази събота" психоаналитикът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Моника Богданова.

По думите й това не е просто една игла, която трябва да ни набоде.

"Това е нещо, което субективно човекът може да преживява като насилие, като разпад на личността, като изнасилване, ако щете. И ако кажем – стегнете се, няма страшно, това е просто едно убождане, рискуваме да засилим съпротивата на всички онези, които казват – не, аз имам стара история с това. Защото отдавна е ясно, че отвъд реалността има и нещо, което се нарича несъзнавано".

Тя припомни какво се случи в началото на COVID:

"Изведнъж всички регресирахме до едни деца, 2-3-годишни, затворени вкъщи, без възможност да излезем, без възможност да мислим, без да можем да сме критични, защото тогава никой не знаеше какво се случва. И всеки преживя тази ситуация по начин, по който му е възможен.

Малко след това, с промяната на ситуацията, с тази видимост какво се случва, какво е COVID, вече стана ясно, че има COVID. Безразсъдно е да се твърди, че няма. Има. Въпросът е кой как преживява въпросът за живота и за смъртта. Някак си в това изолиране се анулира чисто човешкото ни преживяване като хора. Тази връзка, която правехме помежду си със себе си, тя се наруши".

На въпроса защо в един момент у нас животът се е оказал неценност, психоаналитикът каза:

"Дали не е именно, защото животът изведнъж стана свръхценен, дали не е защото изведнъж се вкопчихме в живеенето и това да се нарушат съпротивите всъщност означава, че нещо преди това се е случило, за да може човек да се съпротивлява. Когато говорим за психичното, знаем, че колкото повече някой е притиснат, толкова повече оказва съпротива.

И всъщност сега сме свидетели на нещо, за което г-н Фройд е писал преди години за съпротивата и за защитата. Кой как приема една ситуация зависи първо от неговата лична история, второ от националната ни история и от едно общо несъзнавано".

Вирусологът доц. Любомира Гломб даде за пример Германия:

"Спомням си, че когато в Германия имаха около 100 починали Ангела Меркел излезе и каза, че те като общество не могат да си позволят толкова смърт и се наложиха мерките, но тогава беше във време, когато ваксините не бяха достъпни. А сега, когато имаме нещо, което определено показва, че пази от смърт, да има такова недоверие срещу природните закони, просто не мога да си го обясня".

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).