Прокуратурата поиска имунитета на Сергей Станишев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:38 / 04.11.2009
3238
Софийската градска прокуратура поиска да бъде свален имунитетът на Сергей Станишев, заради изчезнали секретни доклади на ДАНС. Срещу бившия премиер трябва да започне разследване за две престъпления.

Без да уточни за колко изчезнали доклада на ДАНС е образувано досъдебното производство, софийският градски прокурор каза, че вече има доказателства за разследване срещу един депутат. От всички разпитани по случая депутатът е само един - бившият премиер Сергей Станишев.

"Наблюдаващият прокурор е преценил, че е необходимо разрешение за започване на разследване по отношение на лице с имунитет", каза Николай Кокинов. Събраните доказателства са за две престъпления.

"Той не си е сложил подписа на документа, когато го е връщал. Има по 358 и 359 (от НК)", каза Николай Кокинов и отказа повече подробности

Изгубени са документи, съдържащи класифицирана информация, която е държавна тайна. Това е едното престъпление, за което ще бъде разследван Станишев. Второто е, че по непредпазливост с действията си е причинил разкриването на държавна тайна.

Например, през есента на 2005 година бившият премиер се е подписал, че при него са пристигнали два материала от МВР, които към днешна дата липсвали.

„Има липса на два секретни документа. На кого ги е дал и какво му е движението, не мога да кажа. Ние сме установили, че не са налични. Едното е за контрабандата и злоупотребите в митниците, другото е  "Петрол срещу храни". Единият е секретен, а другият е поверителен”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

В следобедните часове главният прокурор Борис Велчев, който по закон може да поиска от парламента депутатски имунитет, внесе искането в Народното събрание. Така Станишев стана първият български премиер, който ще бъде разследван за извършени престъпления в качеството му на министър-председател. По-късно днес той напомни, че още миналата седмица е изразил готовност да се откаже сам от имунитета си.

"Моята позиция е огласена още преди седмица защото аз се надявам прокуратурата да изясни обективните данни и истини и съм заинтересован от това особено по тъй наречения прословут доклад, който изтече. Прокуратурата и съдебната система са подложени на безпрецедентен натиск от страна на министър-председателя и от страна на вътрешния министър", каза Сергей Станишев. Той изяви готовност да съдейства на прокуратурата за изясняване на случая.

Станишев подписа писмено заявление до председателя на Народното събрание Цецка Цачева за отказ от имунитета си.

Източник: bTV

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).