Производителите не помнят такава цена! Манатарката удари 50 лева за килограм!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:43 / 19.11.2021
2411
Цената на манатарката удари рекордните 50 лева за килограм, докато преди около година се търгуваше за по 6-8 лева. Това обясни инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Той призна, че производителите не помнят такива цени. Причината е, че количествата на събраните гъби са били малки, но в същото време такава е била ситуацията и в съседни страни като Румъния и Сърбия.

Времето не беше много благоприятно, това беше най-големият проблем. До 15 октомври беше суша, после пък по 10-15 дни валеше дъжд и изведнъж застудя. Земята изстина и гъбата няма как да се развива, коментира още инж. Колев пред "Монитор".

Той поясни, че в момента страната ни изнася диворастящи гъби зад граница, но в малки количества. Износът е най-вече за Италия, Франция и Германия. Търсят се и гъби като рейши и челядинка. От асоциацията все пак изтъкват, че след пандемията търговията се нормализира. 

Преди време от асоциацията се оплакаха, че студената пролет COVID мерките са сринали износа на гъби. Тогава стана ясно, че цената на замразената манатарка е паднала с 20%, като същата тенденция се наблюдаваше и при сухите гъби.

Заради затварянето на ресторантите в цяла Европа

През юни обаче ситуацията се подобри и от бранша отчетоха раздвижване, като според тях производителите се върнали на нивата от 2018 година. По данни на асоциацията едва 1% от добива на гъби се консумира у нас, като причина за това се изтъква липсата на традиция в менюто ни да присъстват горски и диворастящи гъби.

Производители обаче допълват, че продължава да стои проблемът с липсата на берачи.

"Това е проблем от години. Причината е, че хората са ангажирани с постоянна заетост. Професионалните берачи отпреди 20-30 години вече са възрастни и няма кой да ги замести“, каза Колев.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).