Произвеждаме по 2600 лв. на човек за три месеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:01 / 05.09.2013
2601
Всеки човек от населението на България е изработил средно по 2666 лв. през второто тримесечие на годината, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тях за времето от април до юни произведеният БВП у нас възлиза на 19,398 млрд. лв. Това е с 0,2% повече спрямо същия период на 2012 г. В сравнение с първото тримесечие на тази година обаче има лек спад от 0,1 на сто.

Данните на националната статистика показват още, че през второто тримесечие на годината най-голям ръст е отчел аграрният сектор

Брутната добавена стойност в този бранш се увеличава с 6,2% за година. В сферата на административните и спомагателните дейности има увеличение от 2,7 на сто през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. В сектора на финансите и застраховането има ръст от 2%, а в промишлеността - от 1,4 на сто. Спадът в строителството продължава и за година понижението е от 8 на сто.

През второто тримесечие в сравнение с първото най-голям ръст има в секторите на селското стопанство, на финансите и застраховането и на далекосъобщенията. Спад на тримесечна база се отчита в строителството и в сферата на културата и развлеченията.

Според данните на статистиката делът на сектора на услугите в брутната добавена стойност непрекъснато се увеличава. В края на второто тримесечие той представлява 61,8 на сто от икономиката на страната.

Индустрията обаче намалява относителния си дял с 1,3 процентни пункта до 31,8%. Делът на аграрния сектор в икономиката също се увеличава с 1% до 6,4 на сто.

От НСИ отчитат още, че по отношение на вноса и износа също има добри резултати. Експортът отчита ръст от 4,5% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. Вносът нараства с 2 на сто на годишна база. Според данните обаче хората все още са внимателни и избягват да правят големи разходи. Индивидуалното крайно потребление се свива с 1,3% за времето от април до юни в сравнение със същия период на 2012 г.

Междувременно данни на Евростат показаха, че икономиката на еврозоната е излязла от продължителната рецесия през второто тримесечие на 2013 г. благодарение на съживяването на износа и вътрешното търсене

БВП на Европейския съюз е нараснал с 0,4 на сто през второто тримесечие на годината, отчетено на тримесечна основа, предаде БТА. Икономиката на еврозоната е отчела ръст от 0,3%. На годишна база БВП на ЕС е останал без промяна, а на еврозоната се е свил с 0,5 на сто.

Източник: БТА


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).