Проф. Ангелов: 70% от българите трябва да се имунизират до юни, ако имаме ваксини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:13 / 01.03.2021
2762
Не спираме да търсим ваксини, за да дойдат те максимално бързо, ако бяха доставени планираните количества, нещата щяха да се случват по план. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ.

"Не спираме да търсим ваксини, за да дойдат те максимално бързо. До месец юни от месец март правим различни стъпки, за да с броя ваксини, които трябва да получим до края на годината в третото и четвъртото тримесечие, да изтеглим максимално напред във второ тримесечие. Тогава ще постигнем резултат. Целта ни е да се постигне от март до юни 70% ваксинирани граждани, за да имаме имунитет. До края на юни можем да го направим, ако имаме ваксини. Ако ги получим, на месец ще можем да направим от 500 000 до 600 000 ваксини“, заяви той.

"В хода на една световна пандемия всяко решение трябва да бъде основано на реалността. Водим война и коронавирусът е противникът. Той променя своята тактика постоянно и ние трябва да бъдем пластични, за да се борим с него. Стратегията, която избрахме със зелените коридори беше, защото имаше много ваксини във ваксинационните центрове, а не идваха хората, които бяха записани. Не сме рискували възрастните да останат без ваксини, защото поръчаните количества ваксини от всеки вид ваксина са достатъчни за ваксиниране за около 3 млн. души. 30% от ваксинираните до момента граждани са възрастни хора между 64 и 85 години, включително такива с хронични заболявания и в социални домове“, посочи Ангелов. 

По думите му много държави са направили твърд локдаун, но това не е довело до резултат, защото хората трябва да бъдат готови да спазват тези мерки.

"В България вървяхме по ръба на бръснача и постигнаме резултат, който много малко държави успяха да постигнат. Казахме, че ако заболяемостта за 14 дни е под 200 на 100 000 души, ще отворим заведенията. В момента имаме плато по отношение на заболяемостта. Тя е около 12 - 13% от тестовете. Имаме нарастване на заболяемостта, но системата на здравеопазването е готова за натиска. Нашата основна цел е да държим тази пандемия на каишка и успяваме. Искаме да върнем спокойствието на хората и те да вярват, че успяваме да противодействаме на тази пандемия. В рамките на количествата, които получаваме, ние изчисляваме кога трябва да се прави първа доза и кога да започне да се прави втора. От ваксина на "Астра Зенека" категорично не се налага да се пази втората доза“, допълни той

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).