Продължава историческото плаване на българския кораб към Антарктика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:42 / 29.12.2022
935
Около 18:00 часа местно време на 29 декември българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ навлезе в пролива Дарданели. Плавателният съд се движи в турски териториални води по пътя си към остров Ливингстън. "Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към остров Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Рейсът до българската антарктическа база на острова ще продължи около 40 дни.

"Навлизаме в пролив Дарданели. Имаме разрешение от нашите колеги от Република Турция. Продължаваме смело напред с разчет да влезем в Егейско море след около четири часа. Продължава ескортът на граничната полиция на Турция, което е нормално за военен кораб в турски териториални води. Нашите колеги от гранична полиция го правят с разчет да бъдем предпазени от евентуални атаки“, сподели за БТА командирът на "Св. св. Кирил и Методий“ кап. Николай Данаилов.

"Ще преминем покрай едно паметно място – Чанаккале, там, където е имало тежки сражения по време на Първата световна война. От историческа гледна точка това е прекрасно за нашите курсанти, които се докосват до реална военна история,“ отбеляза още кап. Данаилов.

Навлизайки в Дарданелите, "Св. св. Кирил и Методий“ премина под първия висящ мост в Турция – мостът "Чанаккале 1915“, свързващ градовете Малкара в европейската част на Турция и Чанаккале. Пътуването по 4608-метровото съоръжение отнема само шест минути.

"Чанаккале 1915“ е открит на 18 март 2022 г. Пет години по-рано, на 18 март 2017 г. в Чанаккале официално е поставено началото на строителството на моста за автомобили над пролива Дарданелите, свързващ Егейско с Мраморно море. Церемонията тогава е посветена на 102-ата годишнина от историческата победа в битката при Чанаккале (18 март 1915), когато османската артилерия окончателно побеждава обединения англо-френски флот, който се опитвa да пробие към Истанбул по време на Първата световна война.

В строителството на съоръжението са участвали 5100 души и 740 единици строителна техника. Разстоянието между двете опорни части на моста е точно 2023 метра - в чест на 100-годишнината от основаването на Република Турция, която ще бъде отбелязана през 2023 г. Елементи на моста са оцветени в цветовете от турския флаг - червено и бяло. Върховете на кулите на съоръжението изглеждат като оръдия, които символизират победата при Дарданелите. Общата височина на всяка една от двете кули на моста е 318 метра. Мостът "Чанаккале 1915" е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция (останалите три са в Истанбул), който оъществява шосейна връзка между двата бряга, осигурявана дотогава чрез фериботи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).