Призив: Край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
08:55 / 28.04.2015
10325
Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" призовава просветния министър проф. Тодор Танев да сложи край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите тази пролет

Министърът на образованието и науката и всички Регионални инспекторати по образованието още тази седмица следва да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в истински парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга, настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

"Ако наистина държим на европейските духовни ценности, просветното ни министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и училищни настоятелства да не се ангажират за баловете лъскави чалготеки, в които срещу скъпи куверти абитуриентите цяла нощ са "забавлявани" с ориенталски ритми и кючеци от силиконови поп-фолк изпълнителки, пеещи при това на пълен плейбек", заявяват майките.

Крайно време е в борбата с вулгарната и пошла чалга да се обединят усилията на всички институции, тук не е за подценяване и ролята на цялото гражданско общество, подчертават от родителската организация.

Абсурдно е, но е факт - през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат и кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им, отбелязват с тревога от сдружението на майките. 

"Най-скандалното е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват именно навръх Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато почитаме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий", изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието. 

"Тази пролет ще честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя Св. Методий, а това е подхоящ повод да запитаме какво биха помислили за нас, за нашия морал и ценности, светите солунски братя, ако можеха да зърнат какъв кич, простотия и парвенюшка истерия лъха от абитуриентските балове в днешна България", отбелязват майките. 

"Ако стоим безучастно и позволим и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат отново само под знака на гърмящата отвсякъде чалга и въртенето на кючеци сред алкохолни изпарения, това означава, че всички ние, в това число и екипът на просветния министър Танев, носим вина за насаждането сред младото поколение на отблъскващата ценностна система на силиконовите мутреси", категорични са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". 

"Борбата с чалгализирането, целенасоченото опростачване на нацията трябва да започне именно от абитуриентските балове, време е да ги освободим веднъж завинаги от кючеците, силикона и крещящата парвенющина, заявяват от родителската организация. Вместо да плащат залудо прескъпи куверти за чалготеки и да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, абитуриентите от випуск 2015 е по-добре да потърсят за празника си дискотеки и клубове, в които се изявяват млади български рок групи и изпълнители", препоръчват от Сдружението на майките.

Виж коментарите (23)

Още по темата (324):
03.04.2024 Рени запя на живо "Като птица съм свободна" в двора на елитно училище в
Пловдив
02.04.2024 Под звуците на рок ученици поканиха любим учител на бала
02.04.2024 Пловдивчанин иска да помогне на абитуриент
01.04.2024 Когато класната им ги видя, остана без думи
01.04.2024 Ученици направиха чудесна изненада за любимата си класна
31.03.2024 Учители от Френската нямаше как да откажат такава покана за бал
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).