ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Премиерът: Етническият мир на Балканите е крехък, трябва да се внимава много
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:56 / 09.03.2015Коментари (0)2426
©
Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

"Аз съм бил и на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, в следствие на политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви премиерът.

"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт - загинали хора от терористичен акт", каза още той. В Париж - християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма, добави Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани. "Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той.

Борисов напомни, че парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се прави политиката.

"Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът.

В правовата държава, законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите, добави той.

"Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим начина да живеем по най-добрия за всички нас. Конфронтацията е пагубна и виждате,че до нищо добро не води", каза министър-председателят.

Премиерът Борисов поздрави председателя на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с ВМРО организираха отбелязването на годишнината от атентата.

"Това действително е място, където такава обица от историята ни се дава, че никога не трябва да допускаме подобно нещо", каза министър-председателят.

Пред представители на медиите премиерът добави, че това е терористичен акт, който не се забравя.

"Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той.

Министър-председателят беше категоричен, че е против да се политизира темата - "Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока". 

"Днес е ден, в който всички трябва да си кажем пред себе си - готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия. Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Дали това е държавен терор, който държи в страх хората като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страха. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна, европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, на надеждата и на достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят", добави министър Москов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: