Предлагат изграждането на линия за специални автомобили, превозващи кръв

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:39 / 21.08.2012
3223
В момента за Южна България има дефицит на А+ еритроцитен концентрат и 0+ еритроцитен концентрат. Това каза д-р Тодор Бояджиев, началник на отделението по трансфузионна хематология в бургаската болница.

"В годината е различно. Има периоди, в които има като че ли дефицит в цялата страна на определени съставки. Доскоро имаше недостиг на В+", обясни той. Д-р Бояджиев е предложил система във връзка със завършването на АМ "Тракия", по която от Бургас до София ще се пътува за часове, да се направи линия за специално оборудвани автомобили за превоз на кръвни съставки и други, които да свързват функционално и физически звената, занимаващи се с осигуряването на кръв и кръвни съставки за пациентите в страната. Целта е от едно здравно заведение, където има излишък и липса на потребност от определена кръвна съставка, части да бъдат транспортирани до място, където има дефицит от нея, обясни той.

Отделението работи от 07.30 часа до 18.30 часа през цялата година. За кръводарителите е важно да са навършили 18 години и да не са навършили 65 години. Кръводаряване може да се осъществи не по-рано от 60 дни след предходно кръводаряване като мъжете могат да даряват до 5 пъти в годината, а жените - до 4 пъти. Това става срещу лична карта. На всеки донор се полага подкрепителна закуска, това са седем български шоколада. Донорът получава допълнително изследвания на кръвна група, резус фактор документ, както и изследвания за СПИН, хепатит В и С и сифилис. Дава се и документ за служебен отпуск за деня на даряването и на следващия календарен ден, както и бележка ако се дарява кръв за съответен пациент.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...
Тежко е положението за 400 болни и възрастни след потопа в Плевен...
Служители на болница във Видин са връзвали 104-годишна пациентка ...
Борисов: 30 човека от ПП искаха да узурпират цялата власт в държа...
Димитър Главчев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и М...
Галъп: 10 % е разликата между ГЕРБ - СДС и ПП/ДБ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).