Правителството предприема конкретни мерки за намаляване цените на горивата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
17:45 / 23.03.2011
5335
"Със законодателни изменения временно ще бъде отменено изискването за влагане на био-частица в дизеловото гориво. Според изчисленията на експертите тази промяна ще доведе до намаляване на цената с около 6 стотинки на литър". Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след работна среща с премиера Бойко Борисов и представители на фирмите производители и търговци на горива, както и с браншовите организации на превозвачите. 

"Друго намаление ще последва след прилагането на регламент за плавно нарастване на наличните количества гориво като резерв в частния сектор. Временно ще се изискват запаси, необходими за 40 дни, а до 2013 година те ще достигнат до прилаганото към днешна дата условие за резерв, достатъчен за 60 дни", обясни вицепремиерът Симеон Дянков.
Той допълни, че е постиганото споразумение между Министерство на финансите и компания "Лукойл" за налагане на мораториум за повишаване на цените, който ще бъде прилаган в рамките на един месец и започва да тече от днес.
"И през следващата седмица продължават разговорите в работната група за изготвяне на конкретни мерки за намаляване цените на горивата в България", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че в следващите дни експертите ще обсъдят възможността за възстановяване на ДДС на чуждестранните превозвачи, които зареждат на територията на страната ни. "Ще направим всичко възможно за прилагането на Спогодбата между България и Турция по отношение на ограничението в количествата, налични в резервоарите на превозвачите", заяви премиерът. Той съобщи, че в разговорите ще бъдат търсени варианти за изпълнение и на друго предложение, възникнало в хода на дискусиите, а именно реализирането на внос от превозвачите.

"Тези мерки, както и въвеждането на мораториум за нарастване на цените от производителите в следващия месец, ще доведат до понижаване на стойностите на горивата за потребителите", допълни г-н Борисов.

Виж коментарите (17)

Още по темата (33):
19.10.2011 Бензинът поскъпна с 3 стотинки
24.08.2011 Горивата падат с по 2 стотинки
16.08.2011 Дянков: Цените на горивата ще паднат пак в края на август
18.07.2011 Прогнозират ново поскъпване на бензина през следващите седмици
12.05.2011 НСИ отчете поевтиняване на горивата през април
11.05.2011 Стягат нов протест срещу високите цени на горивата на 15 май
Още новини от Национални новини:
Мълния удари 30-годишен мъж, размина му се на косъм
Мощна градушка удари любима на хиляди дестинация в Родопите
Гръм възпламени електрически стълб в центъра на София!
Познавате ли този мъж?
НИМХ промени прогнозата! В още области обявиха първа степен на оп...
Нови промени при издаването на личните ни документи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).