Пожарникарите търсят виновника за смъртта на колегата им край Куклен! Кой одобри тези пожарни?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
15:06 / 20.08.2018
26794
Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар от Варна Красимир Костов изпрати до Varna24.bg официално становище на синдикатът по повод трагичния инцидент със загинал пожарникар в Пловдив. Ето какво пише в него:

СФСМВР категорично не приема добилите публичност версии за причините довели до ПТП с пожарен автомобил Магирус TLF3000/300 на шаси Ивеко ФФ150ЕВ на 17.08.18г., свеждащи ситуацията до лоши пътни условия и/или грешка на водача.

Вследствие на произшествието загива мл. експерт Илиян Попов на 48 години. Другите двама пожарникари от екипа са с различни травми и са хоспитализирани в болнично заведение.

В СФСМВР сме загрижени за живота и здравето на българските пожарникари и апелираме да се предприемат незабавни мерки от компетентните органи за извършване на обстойна проверка кой и при какви обстоятелства е одобрил доставката на тези пожарни автомобили по оперативна програма "Околна среда 2007-2013“.

Само в рамките на последните 18 месеца това е четвъртия инцидент с такъв модел. Дори това е достатъчен повод да се запитаме трябваше ли да има четвърти, за да започнат компетентните служби в МВР и ГДПБЗН проверка, анализ на причините, с оглед запазването на човешки животи. Смъртта на колегата ни задължава да настояваме за пълно изясняване доколко тези машини са пригодни за всякакви условия. Въпросите, на които искаме отговор, и ще настояваме с всички законни средства да го получим са:

- Отговарят ли тези пожарни автомобили на заложените от възложителя спецификации?

- Какво е качеството на изработката на надстройката и различните агрегати и възли от нея?

- Съществува ли опасно изместване на центъра на тежестта встрани и нагоре по време на движение и влизане в завои, при отчитане инерционността на водата в цистерната?

С оглед създалата се ситуация и повтаряемост на ПТП да се извършат необходимите експертизи и проверки на поведението на автомобилите в реални пътни условия и статистическа обработка на данните за използване на този тип автомобили при горски пожари.

Силно се надяваме, че в МВР все още има достойни, компетентни и познаващи морала ръководители, които да предприемат нужното, за да не губим човешки животи вследствие на престъпна небрежност или немарливост. В случай, че поставените въпроси бъдат отминати с мълчание, както често се получава по отношение на ГДПБЗН на МВР, СФСМВР си запазва правото да предприеме необходимите действия, в рамките на законите на Р България. СФСМВР

Виж коментарите (10)

Още по темата (12):
22.06.2020 Има присъда за трагедията с пожарникарите край Куклен
12.09.2018 Анкета сред пожарникарите показа проблемите на опасните "Ивеко"
22.08.2018 Синдикален лидер разкри защо се е стигнало до смъртта на пожарникаря край Пловдив
19.08.2018 Днес погребват загиналия пожарникар в "Кючук Париж"
18.08.2018 Остава стабилно състоянието на ранените край Куклен пожарникари, утре погребват загиналия им колега
18.08.2018 Пловдивските пожарникари: Това е четвърти инцидент с този модел противопожарни автомобили
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).