Посетете парка за танцуващите мечки, преродени сред приказна природа

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (1)
17:15 / 31.05.2020
11993
Всички помним гъдуларите, обикалящи улиците с танцуващите си мечки, на които хвърляхме пари и ни се струваше интересно, че виждаме дивите животни. Сякаш не сме се замисляли през какъв ад са преминавали мечките, за да бъдат превърнати в забавление на хората. Какво се случва днес с тях и къде се намират те? Те започнаха да бъдат настанявани в парка до град Белица, където получиха шанс за нов живот.

Паркът за танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк. Големината му е 120 хиляди кв. метра в напълно естествени условия, в които мечките живеят, а природата в местността спира дъха. Изцяло млад екип от 14 служители работят в него, едната част се занимава с туристите, а останалите са поели грижата и храненето на дивите животни. Паркът е основан през 2000 година от фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо", и Община Белица. В парка, преди да починат, са били настанени и мечките от пловдивския зоопарк. 

Към днешна дата в парка живеят 21 мечки, като по-голямата част от тях преди са танцували. Те са били подлагани на жестока дресировка. Малките мечета са отделяни от майките още на 3-4 месеца, за да ги научат да танцуват, собствениците им са поставяли гореща ламарина или жерава, същевременно са свирили на гъдулка. Целта е била, когато животинчето чуе звука рефлексивно да започне да подскача. Най-жестокото е, че носовете на повечето от тях са разкъсани, поради факта, че с пирон или шило са ги продупчвали, за да може да се закачи халка и така да се контролира и води мечката. На животните са  изваждани кучешките зъби и ноктите, за дезинфекция са използвани алкохол или пепел.

Най-възрастната мечка в резервата е на 39 години. Носи името Наташа и е сляпа. По-тъжното е, че нейният нос е напълно разкъсан, заради жестокостта на стопанина си. Когато се храни Наташа преглъща трудно, но все пак е успяла да оцелее. Поставянето на халки и увреждането на носовете, води до влошаване на цялото здравословно състояние при мечките.

Веско е мечето, което през ноември 2019 година пристигнало от софийската зоологическа градина. В началото той е бил твърде слаб, на половина от сегашните му килограми. Но от амбициозния екип, започнали упорито да го хранят и да го лекуват медикаментозно.  Веско вече има нормално тегло и е 10-годишен здрав мечок.

Най-младият обитател е на 5 години и се казва Рико. Той е пристигнал от Албания през 2017 година, бил е готвен да бъде танцуваща мечка в задния двор на собственика си. 

"Една мечка в природата живее между 20-25 години, а в резервата доживяват до 39-40 години, защото им се осигурява храна и медицински грижи. Възрастните животни са отделени в отделни сектори, забранени за посетители", коментира пред репортер на Plovdiv24.bg Величка Тричкова, която е организатор в мечешкия парк. Тя е млада жена от град Белица, която върши работата си с удоволствие и загриженост към изстрадалите животни. 

"Мотивацията ми да работя тук е, че много обичам животните. Харесва ми каузата- спасяването на мечките. За мен това е удовлетворяващо. Идвам с голямо желание на работа и 12 години работя в парка", каза още Величка.

Ако имате възможност задължително посетете парка за танцуващи мечки, защото си заслужава. Ще видите как дивите животни се разхлаждат в басейните (това е едно от любимите им занимания през лятото), как си играят с топки или просто как сладко подремват на сянка под сянката на дръвчетата. 

В момента работното време на парка е намалено - от 12 до 18:00 часа като задължително условие е носенето на маски.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
Нинова: Пародия! Главчев започна като началника си Борисов да игр...
Оставената без зъби от мутри се похвали
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).