Поликлиниките пред фалит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:38 / 01.06.2010
4440
"Аз, Даниела, Ви моля уважаеми доктор Кръстев, да ми услужите с 30 лева до 17 юни, когато ще получа пенсията си и веднага ще Ви ги върна. Нужни са ми, за да мога да си заплатя медицинското направление."

Това писмо е получил чрез секретарката си управителят на ДКЦ 1 д-р Георги Кръстев. Прочете го пред журналисти председателят на комисията по здравеопазване към Общинския съвет д-р Лилия Учкунова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Пловдивските поликлиники са пред финансов колапс. Скоро няма да могат да плащат и заплати на персонала", съобщи заместник-кметът Александър Константинов. В писмо до кмета и други институции, подписано от всички управители на пловдивските ДКЦ-та, се предупреждава за кризисната ситуация, в която се намират поликлиниките. Към него са приложени и анализи на дейността през последните няколко години.

Ако на ДКЦ 1 от януари до края на май през 2008 година са били отпуснати 11 121 направления и е нямало превишение на изпълненията, то отпуснатите от началото на тази година са 4 251, изпълнени са 4 637, като превишението е 386 направления. През 2008-а ДКЦ 2 е разполагало с 10 676 направления, а е издало с 889 повече. През тази година за същия период са отпуснати едва 2 007 направления. Шокиращо разминаващи между отпуснати и реализирани са направленията в ДКЦ 5. През 2008-а отпуснатите са били 8 592, а реализираните почти двойно повече - 16 675. Тази година броят е почти двойно по-малък - 4 108, които са надвишени с 3 036. Не се знае какъв точно е критерият близо 80-хилядният район "Тракия" да получава по-малко направления от други по-малки пловдивски квартали, но данните сочат, че почти навсякъде има разминаване между дадено от Здравната каса и изпълнение.

Ако досегашната съдебна практика е показвала, че всички заведени от Здравната каса дела срещу ДКЦ-та, превишили издаването на направления, са завършвали в полза на поликлиниките с мотива, че не може да се ограничава достъпът до здравеопазването, то от началото на тази година практиката се е обърнала.

"ДКЦ-тата сега са изправени пред заплахата да връщат пари. Няма какво друго да сторят, освен да вземат пари за прегледи от пациентите. Първичната здравна помощ е пред фалит. Управителите търсят съдействието на общината. Освен да информираме обществеността за проблема, засега не виждаме начин как по друг начин да им помогнем", коментира Константинов.

В разговори със свои колеги от други големи градове той е разбрал, че и там има проблеми, но не и с пловдивските измерения. Според него правителството използвало града като опитно поле, за да се види до къде можело да бъде смачкано общинското здравеопазване. Приватизацията не била решение на проблема, защото тя не би подобрила качествено здравеопазването на пациентите. И частните клиники работят по същите пътеки, единствено нямало как те да се оплакват на общината, което не елиминирало проблема.

На среща в четвъртък с управителите на ДКЦ-тата заместник-кметът ще обсъди в детайли проблемите им, след което ще разговаря и с директора на РЗОК д-р Борис Джурджев, макар отсега да знаел, че тя е просто един разпределител на сумите, които идват от Националната каса.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (3)

Още по темата (50):
07.12.2010 Медици от ДКЦ - 6 защитават шефката си с подписка
29.06.2010 ДКЦ-5 с нов шеф
29.06.2010 Стоматолог става шеф на ДКЦ - 5?
14.06.2010 Лекари: Работим все едно сме преследвани престъпници
09.06.2010 Техническа грешка провали избора на шефове на ДКЦ-та
08.06.2010 Лекари заплашват с протести, ако проблемът с направленията не бъде решен
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).