Полицаят, убил заподозрян за обир в София, предупредил няколко пъти, че ще стреля

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
13:35 / 19.09.2023
2032
Полицаят, прострелял 18-годишен заподозрян за обир в София, лично го е закарал с патрулния автомобил до болница. Това съобщи на брифинг директорът на СДВР Любомир Николов, предаде репортер на "Фокус".

Той и заместник градският прокурор на София Христо Кръстев дадоха подробности около случая.

В нощта на 17 срещу 18 септември в Четвърто РУ в столицата две момичета подават сигнал за грабеж на телефон 112. Те били нападнати от трима непознати, видимо около 18-годишни, облечени със суичери и маски на лицето.

Незабавно на мястото е изпратен полицейски екип. По-късно, около 5:30 часа постъпва сигнал от охрана на търговски обект на бул. "Черни връх", че три лица прескачат оградата и се оттеглят към кръговото на зоологическата градина.

Органите на реда издирват лицата и установяват, че това са тримата от сигнала за грабеж по-рано. Заподозрените влизат в автобус 120, който спира заради подадения полицейски сигнал. Тогава тримата младежи опитват да избягат.

"След действията на МВР са установени едно лице в автобуса и двама, които се опитват да избягат. В този момент единият от полицаите тръгва след двамата бягащи и на няколко пъти извиква "Стой, полиция! Ще стрелям!". Лицата не се съобразяват с командата, служителят произвежда два контролни изстрела, същото е потвърдено и от свидетели, след което и изстрел по едното от бягащите лица", каза директорът на СДВР.

Когато вижда, че е ранил момчето и няма време да се чака линейка, полицаят го е превозил с патрулния автомобил до болница "Токуда". След намесата на лекарските екипи се установява, че младежът е починал.

"Искам да заявя, че полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен, със 7 години стаж в системата, на 33 години, многократно награждаван, включително от министри", заяви Николов.

Задържаните за грабежа са стари познайници на полицията и е установено, че са извършили множество грабежи в района, в който е станала престрелката, посочи още той.

"Незабавно дежурен следовател е отишъл на мястото на ул. "Сребърна", за да извърши проверка след фаталния изстрел. Проведени са експертизи, полицаите са тествани за наркотици и аркохол, тестът е отрицателен. Има и частични записи, прокурорът ще реши дали да се повдигне обвинение на полицая. Това ще се случи след проведени разпити и експертиза", посочи Кръстев.

По думите му всеки детайл е от значение, за да се реши дали става въпрос за професионална непредпазливост или евентуален умисъл, който Кръстев е склонен да изключи, защото полицаят не е стрелял в жизненоважни органи и е оказал помощ. 

Предстои да се гледа мярката им за неотклонение.

Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
28.09.2023 Оставиха в ареста непълнолетните, задържани по случая със застреляното 18-годишно момче
25.09.2023 БХК: Полицайката, застреляла 18-годишния крадец, е нарушила фрапантно
закона
21.09.2023 Непълнолетните момчета от фаталната престрелка с полицай са обвинени за трети грабеж
20.09.2023 Близките на Светослав, който почина при престрелка с полицията, ще заведат
дело
20.09.2023 След случая с простреляното момче в София: Второ обвинение за двамата му съучастници
19.09.2023 Бивш ректор на Академията на МВР: Полицаите могат да стрелят след
неподчинение
Още новини от Национални новини:
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...
Инвеститор към братя Пулеви, след като събориха част от спортния ...
Вътрешният министър говори от Приморско за купуването на гласове
Разследват убийство на пастир с боеприпас
Брокер: Човек винаги ще е на печалба, ако плаща 10 години един на...
Напълно възможно е след 9 юни да видим Слави Трифонов в парламент...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).