Почина голям български краевед

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:38 / 10.05.2023
3994
Почина създателят и най-дългогодишен директор на Държавен архив - Смолян Андрей Печилков. Историкът оставя дълбока следа и наследство в културния, научен  и обществен живот на Смолян и региона.

Писател, краевед, родоповед, публицист, издател и общественик. Известен с патриотизма и любовта си към хората и планината. Осем години е директор на регионалната библиотека. За кратко време преструктурира цялата библиотечна система: комплектуване, обработване на книжния фонд, съставяне на азбучни и тематични каталози, обслужване на читатели, методическа помощ на библиотеките в окръга, културно-масови прояви и най-вече - обживяване на сградния фонд.

Но през по-голямата си част от живота си е свързан с  Архива. Негов директор е до пенсионирането си. Андрей Печилков модернизира базата на архива, обзавежда го с модерна техника, подготвя кадри, увеличава многократно архивните фондове. Той никога не е криел, че  архивният прах и миризмата на стара хартия го изпълва с радост. Кара го да се чувства щастлив. Той е автор на над 700  статии, студии, доклади, монографии, научни изследвания, книги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).