По-голяма простащина варненци не бяха виждали скоро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
11:09 / 24.04.2016
6414
Паметникът на арх. Дабко Дабков във Варна е бил залят с бяла блажна боя. За това сигнализираха членове на групата "Стара Варна" във Фейсбук. Вероятно посегателството е извършено в късните часове вчера.

За минути новината за боядисаната статуя предизвика вълна от критични коментари в социалните мрежи. Членове на групата "Стара Варна" пък започнаха организация за почистване на бронзовата фигура, която се намира по бул. "Княз Борис I".

Тя е изработена от бронз в цял ръст, като част от композицията е и пейката, върху която е приседнал архитектът.

Скулптурата е дело на Веселин Костадинов. Паметникът е в знак на почит към 140-годишнината от рождението и 70 години от смъртта на архитекта, допълниха от там.

Фигурата предизвиква огромен интерес у минувачите и най-вече у децата, които разглеждат с любопитство металния човек.

Дабко Петров Дабков е роден в Трявна, но семейството се преселва във Варна докато той е още малък.
Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. 

Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905-1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.

В силния си творчески период след 1910 г., Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради. Измежду тях, доходните здания на ул. "Княз Борис I" № 27 и 53, хотел "Лондон" с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. "Мария-Луиза" № 3 и 31.

Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. "Преславска" и Средното търговско училище - днес Икономически университет. 

Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили. Умира през 1945 г. във Варна.


Виж коментарите (32)
Още новини от Национални новини:
Смъртта на 5-годишно дете разтърси Южна България
Днес ни удря ново слънчево изригване
Кметът на Омуртаг пак го закъса
Вижте новата минимална заплата за най-ниската академична длъжност...
Кметът на Омуртаг пак го закъса
На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).