ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пламен Таушанов, БАЗП: Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната безотговорност при диабетноболните
Автор: Росица Лаханова 11:13 / 23.04.2023Коментари (0)1125
©
Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната безотговорност при диабетноболните. Основният въпрос, който изобщо не се повдига от никого, а той е същественият въпрос, е не просто дали има лекарства за пациенти с диабет, или няма, а какъв е ефектът от лечението им с лекарства у нас.  Това е позицията на адвокат Пламен Таушанов – председател на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), в интервю на "Фокус" по горещата тема за перманентната липса на лекарства за диабетноболни и отношението на отговорните институции и на самите пациенти към проблема.

По думите на адв. Таушанов, проблем с инсулина няма, а има липса на лекарство, което първоначално е създадено за пациенти, страдащи от диабет, но поради едно от страничните му действия, масово се изкупува за отслабване:

"Истинският проблем, че е изчезнало, е поради супер многото търсене. Фактически, ако първоначално то е било предвидено за диабетноболните, които, както знаем, имат нарушен метаболизъм и мас индексът (б.р.: индексът на телесна маса) за тях е бил 30, над 30, постепенно той спада на 27, т.е. съвсем леко затлъстели хора. Предназначеното лекарство за диабетици дори се предписва и сега от лекари незаконосъобразно на пациенти, за които е ясно, че не са диабетноболни и не се нуждаят от това лекарство. То се предписва на зелена рецепта", уточни Таушанов.

Той подчерта, че когато лекарството е клинично изпитвано през 2017 година и по-късно - през 2021 година, са установени странични нежелани реакции, които обаче от търговците се представят като положителни, а именно  - при употреба на 1 мг на седмица води до загуба на тегло почти 5 кг за 30 седмици, т.е. за половин година, талията намалява с 5%.

"Според непотвърдени данни, от диабет в България страдат около 200 000 българи, които се лекуват с лекарства от Касата. Обаче затлъстелите с нарушен метаболизъм у нас са над половин милион. Т.е. виждате какъв голям потенциал от пациенти, които биха искали бързо, според рекламите, а то не става толкова бързо, да отслабнат", допълни председателят на Управителния съвет на БАЗП.

"Трябва да има санкции. Изписано ли е това лекарство за хора, които нямат нарушен метаболизъм, нямат захар и т.н., следва да има някакви санкции", категоричен е юристът.

Таушанов подчертава, че НЗОК не предприема и никакви рестрикции към хората, като ендокринолози и други, които лекуват, при които са диспансерно наблюдавани пациенти, многократно хоспитализирани, да се поддържат в референти граници:

"Не може само по време на една хоспитализация, уж влязъл в референтни граници за три дена, и после изведнъж  - той пак е в някакви "небеса".

"Основният въпрос, който тук изобщо не се повдига от никого, а той е същественият въпрос, е не просто дали има лекарства за диабетноболните, или няма, а някой поставя ли си въпроса какъв е ефектът от лечението с лекарствата на пациентите с диабет у нас? Кой проследява? Касата проследява ли? Не, Касата не проследява", каза още Таушанов и допълни:

"Този въпрос за излекуването на пациентите изобщо не е във фокуса нито на НЗОК, нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерството на младежта и спорта, нито на Министерството на образованието. Просто тука само се говори: "Дайте да се лекуваме".

"Това, което ние искахме като асоциация още преди пет години и досега не е реализирано, когато 50% от пациентите имат декомпенсиран диабет, нарушен метаболизъм, 50%!, няма санкции за тези, които наблюдават диабетноболните пациенти. И пациентите за това не протестират – защо така? Така че много са по-дълбоки въпросите, които следват около тази тема. Защо? Защото неконтролираният диабет, който е тука над 50% у нас, на тия 200 000, води до сърдечносъдови заболявания и още в шест органа нарушения между 10 и 40%, когато захарта не е 7-8 единици, а най-често е 10-12-16. Ние сме разговаряли с ендокринолози и те ни казват: "Абе, няма проблеми бе, щом няма отрязан крак, значи е в нормални граници". Разбирате ли?!", допълни председателят на Управителния съвет на БАЗП.

Категоричната позиция на юриста е, че колективната безотговорност трябва да спре и пациентите да бъдат активните: "Не просто само да търсят лекарства, не само да търсят това тука специалното за отслабване, за инсулина казахме вече не би трябвало да има проблем. Той е технически осигурен, но в перспектива да търсят изобщо да се борят с нарушения метаболизъм, за което обаче те самите трябва да станат осъзнати, да искат да си променят начина си на живот. И когато ние им подаваме ръка и те искат да я поемат тази ръка и искат да променят нещо, ние ще им помогнем."

Цялото интервю с адв. Пламен Таушанов може да прочетете утре (23.04) или да чуете в звуковия файл.


Още по темата: общо новини по темата: 3
23.04.2023 »
15.06.2009 »
25.05.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: