Пет неща, за които да внимаваме при покупка на нов апартамент

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:47 / 09.12.2022
1538
Новият апартамент означава както нови възможности за вас и вашето семейство, така и нови предизвикателства. Умело можете да се справите с тези предизвикателства като балансирате между задължителните и маловажните ви изисквания и когато е възможно, да направите необходимия малък компромис. Съществуват, обаче обстоятелства, с които не можете да се примирите и именно за тях трябва да внимавате, когато купувате нов апартамент, пише "Труд".

Местоположение

На местоположението трябва да обърнете специално внимание. Ако искате да се намирате по-близо до работата си и децата ви посещават определени училища или детски градини, потърсете апартамент в района. В този случай може да се наложи да направите повече компромиси по отношение на проекта и разположението на самия апартамент, особено ако няма голям избор на нови проекти наоколо. Aко се местите в нов град и тепърва започвате да търсите свое място, намерите ли апартамент, който да отговаря на представите ви, всичко останало ще си дойде на местата.

Състояние на сградата и апартамента

Колкото по-нова е сградата, в която се намира апартаментът, толкова по-малко поддръжка ще изисква. Проверете всички общи части – коридори, партер, стълбища, асансьори, тъй като при евентуална покупка, вие също ще носите отговорност за тях. Огледайте апартамента – стените, ъглите, дограмата, первазите. Не се подлъгвайте колко просторно може да ви се стори жилището на пръв поглед. Важно е то да разполага с достатъчно пространство за вашите мебели, както и с допълнително място при нужда. Вградените мебели са чудесен старт. Попитайте дали към апартамента има таванско помещение, склад или гараж. Гаражите са индивидуални или общи, надземни и подземни.

Сигурност и комфорт

Поинтересувайте се каква е степента на сигурност в имота – как се заключва външната врата, има ли охрана, камери или други съоръжения за сигурност. Добър показател е, ако самата врата на апартамента е блиндирана, с допълнителни щифтове за безопасност. Уверете се също така дали нивото на шума е поносимо за вас – дали се намирате на главна улица или предпочитате по - изолирана локация в нов, слабозаселен район. Когато сте се спрели на финалната си опция, идете на повторен оглед, но в различно време на деня. Така ще имате представа каква е атмосферата в новия ви дом, когато съседите ви са на работа и когато са си у дома.

Функционалност на помещенията

Кухнята и банята са основата на всеки апартамент и те не са там просто, за да заемат място. Нужно е да са напълно функционални, независимо каква част от времето си прекарвате у дома. В апартамента трябва да има и подходящо място за пералня и сушилня (или простор). За предпочитане е балконът или терасата да предлага колкото простор, толкова и уединение спрямо останалите живущи. Важно е също дали апартаментът е проектиран да бъде енергийно ефективен – да задържа топлината през зимата и прохладата през лятото.

Такси, поддръжка и съставяне на нотариален акт

Преди да подпишете договор за новия си апартамент, изчислете всички данъци и такси, които трябва да бъдат заплатени, включително за месечната и годишната поддръжка на общите части. Говорете с жилищната компания на сградата или с домакина на сградата (ако има такъв), за да се сдобиете с друг поглед върху ситуацията. Когато изповядвате сделка пред нотариус, нотариалният акт се изчита на глас. Ако има нещо което Ви притеснява, питайте на момента, защото не всеки нотариус е склонен да прави поправки. Актът за собственост се декларира в Агенцията по вписванията, а след това копие от него се предоставя на Агенцията по кадастър. В областните служби на Кадастъра направете проверка на границите (контурите) на апартамента, квадратурата и административния адрес. Така ще избегнете проблеми с данъчната служба, която изисква идентификатора на апартамента и квадратурата по нотариален акт при попълване на данъчна декларация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отлични новини в началото на летния сезон
Гръмотевична буря удари Велико Търново, кола се запали в един от ...
Бойко Борисов: Ако хората не гласуват да има разлика, ще влезем в...
Доживотен затвор за Кристина, която закла двете си деца
Брутални задръстване на АМ "Тракия" посока Пловдив
Пеевски: Радев много иска, ама не му стиска - да престане да плаш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).