Парното и топлата вода може да поевтинеят от Нова година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
08:52 / 15.12.2010
1992
Парното и топлата вода може да поевтинеят от Нова година благодарение на понижението на цената на природния газ. Това обяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той обаче не пожела да се ангажира с конкретна прогноза за намаляване на цената на топлоенергията и уточни само, че в момента се правят разчети как поевтиняването на газа ще се отрази върху приходите на топлофикациите.

Шефът на ДКЕВР коментира, че има възможност и за по-голямо намаляване на цената на синьото гориво в сравнение с предлаганото от "Булгаргаз", но трябва да се вземе под внимание недовзетият приход на държавното газово дружество.

В края на миналата седмица "Булгаргаз" внесе в регулатора предложението си за цената на природния газ от 1 януари. Ако то бъде прието, синьото гориво ще поевтинее с 1,78% от Нова година. Този процент обаче не отразява недовзетия приход на държавната газова компания. "Анализираме всички ценообразуващи елементи в цената на синьото гориво, няма никакво съмнение, че цената на природния газ ще намалява, въпросът е с колко, така че да осигурим финансовата стабилност на "Булгаргаз"", коментира Семерджиев.

Шефът на ДКЕВР поясни, че цената на газа е основното условие за сваляне или за вдигане на цената на топлофикационната услуга. Всички останали разходи на топлофикациите са фиксирани и са намалени до минимум, каза той.

Според Семерджиев обаче ефектът за абонатите на топлофикациите може да е по-голям, ако цените на парното се понижат от следващия ценови период. Въпреки това, ако от 1 януари бъде одобрено макар и малко намаление на цените на топлофикациите, според шефа на ДКЕВР трябва да се отчетат и разходите за допълнително отчитане на топломерите.

По-късно от "Техем" обясниха, че няма как в град като София да бъде извършено извънредно засичане на уредите. Затова, макар и не толкова справедлив, ще се използва методът ден/градус, след което в края на отоплителния сезон ще бъдат направени изравнителни сметки.

От дружеството съобщиха още, че топлинните счетоводители ще останат подизпълнители на топлофикациите въпреки последните поправки в енергийния закон от лятото. Те предвиждат фирмите за дялово разпределение отново да сключват договори със сградите етажна собственост. Заради съмнение как да се тълкува този член в закона, обаче топлинните счетоводители са поискали становище от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От там били категорични, че не се налага сключването на договори със сградите, запазвало се сегашното положение. При него топлофикациите сключват договори за фирмите и им събират парите за дялово разпределение.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...
Тежко е положението за 400 болни и възрастни след потопа в Плевен...
Служители на болница във Видин са връзвали 104-годишна пациентка ...
Борисов: 30 човека от ПП искаха да узурпират цялата власт в държа...
Димитър Главчев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и М...
Галъп: 10 % е разликата между ГЕРБ - СДС и ПП/ДБ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).