ПП-ДБ внесе законопроект за преместване на държавната електронна идентификация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:24 / 16.05.2023
1259
ПП-ДБ внесе законопроект за преместване на държавната електронна идентификация от МВР към Министерството на електронното управление

Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България" внесоха законопроект, с който държавната схема за електронна идентификация да бъде прехвърлена от Министерство на вътрешните работи (МВР) към Министерството на електронното управление (МЕУ).

Законопроектът предвижда органът, отговарящ за изграждането и реализирането на държавната схема за електронна идентификация, да бъде министърът на електронното управление.

Предвижда се и премахване на остарелите концепции от Закона за електронната идентификация (ЗЕИ). Поради невъзможността на МВР да реализира национална схема за електронна идентификация в предвидените срокове, тези концепции се отменят (администратори на електронна идентичност, частни центрове за електронна идентификация).

“Проблемът на оставането в МВР е, че дигитализацията никога няма да е приоритет на политическите ръководства - не защото не искат да стане, а защото са заринати с многобройни полицейски проблеми и дигитализацията не е фокусът на министерството", допълни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

Божанов припомни, че концепцията на закона винаги е била новите лични карти да са само един възможен носител на електронната идентичност, като в последните години като по-удобно средство се е наложил мобилният телефон.

“Това е най-подходящата институционална рамка за постигане на резултата - да имаме удобно средство за електронна идентификация максимално скоро, включително стъпвайки на вече изграденото от МЕУ по мое време", каза още той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).