ПCC: Не ходете в планината събота и неделя, има опасност от лавини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:10 / 29.01.2021
1822
В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина. Това заяви пред БНТ Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

"Движението, дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза той.

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

"Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тотев.

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични инцидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската спасителна служба не се предизвикват нарочно лавини. Това е практика, установена в много алпийски стани. Има различни методи за това, обясни Тотев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (417):
10.12.2021 Задават се най-късите дни в годината
26.04.2021 Топлофикация съветва клиентите си да осигурят достъп за отчитане след края на сезона
23.04.2021 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
15.04.2021 75.60 лева е средната сметка за битовите клиенти на "Топлофикация" в
Пловдив
08.04.2021 Сняг посред пролет в Родопите
07.04.2021 Силен вятър носи още по-студено време до часове
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).