От къде се информирате по време на земетресение?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:50 / 05.06.2012
7681
Всеки десети българин не знае откъде да се информира за развитието на ситуацията в случай на земетресение. По-често от останалите това твърдят нискообразовани и бедни хора, както и представители на етническите малцинства.

Това сочи национално проучване на НЦИОМ, в което - само ден след земетресението от 22 май, е зададен въпросът "В случай на земетресение как ще постъпите, за да сте в безопасност?".

Основните източници на информация за развитие на ситуацията в случай на земетресение, според интервюираните, са: телевизиите (посочени 46%), радиостанциите (26%) и Интернет (14%).

От телевизиите предпочитат да се информират най-възрастните, бедните и нискообразованите.

Радиото е основен източник на информация предимно за хората на възраст между 50 и 59 години, както и за жителите на големите градове.

Интернет е предпочитан от хората на възраст под 50 години, от високообразованите и от заможните.

За 7% от интервюираните основен източник на информация при земетресение са роднини, приятели, съседи, близки и познати.

Най-слаба информираност сред населението се регистрира, когато става дума за институциите, от които хората следва да търсят помощ при земетресение.

26% признават, че не знаят към коя институция да се обърнат, а 7% твърдят, че не възнамеряват изобщо да търсят помощ от институции.

Младите хора, нискообразованите, жителите на столицата, ромите и бедните по-често от останалите не знаят към кого да се обърнат в случай на земетресение.

Институциите на местната власт са първите, за които хората се сещат. Това твърдят 22%. На местната власт разчитат най-възрастните, нискообразованите, представителите на етническите малцинства, бедните хора и жителите на малките градове и селата.

На единния европейски телефон 112 за спешни и аварийни обаждания биха позвънили 19%, а 17% биха потърсили Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР. Други 11% твърдят, че биха търсили помощ от МВР, без да уточняват име на дирекция или служба във ведомството.

Високообразованите, хората на възрас

АНКЕТА:
Коя медия се справи най-добре по време на силното земетресение преди няколко седмици?

Интернет
Телевизия
Радио

т между 40 и 49 години и заможните жители на страната биха търсили помощ от телефон 112 и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Има хора, които са склонни да се предоверяват на неофициални и непроверени източници на информация, което крие риск от разпространяване на слухове, преминаване към неадекватни действия и създаване на паника сред населението.

Най-масовата реакция при земетресение (на 58% от населението) е да напуснат сградата и да стоят на разстояние от нея. Това твърдят, че ще направят по-често от останалите - мъжете, нискообразованите хора и живеещите в малките градове и села.

40% избират безопасно място в жилището си, където да изчакат да премине трусът. Подобен отговор дават най-често жените, най-възрастните, високообразованите хора и жителите на градовете-областни центрове.

Независимо от това дали ще останат вкъщи или ще излязат на улицата, 7% от интервюираните твърдят, че ще предприемат допълнителни действия: ще помогнат на близките си, ще вземат неща от първа необходимост, ще изключат електрозахранването и др.

Източник: News.bg

Виж коментарите (3)

Още по темата (44):
09.06.2012 Трусовете напълнили кардиологиите
08.06.2012 Силно земетресение в Турция разтресе България, Пловдив също го усети
04.06.2012 Нов трус регистрираха около Пазарджик
04.06.2012 Среднощният трус вдигнал на крак Велинград, жителите си спомниха 3 ноември 1977 г.
04.06.2012 Специалист: Няма общо между труса край Велинград и земетресенията в Перник
04.06.2012 Земетресение от 3,2 степен по Рихтер край Пазарджик
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).