От есента само лицензирани екскурзоводи, над 800 искат сертификат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:27 / 31.05.2016
3348
От месец септември само лицензирани екскурзоводи, сертифицирани от Министерство на туризма, ще могат да упражняват тази дейност у нас. Има над 800 подадени заявления за регистриране и за придобиване на сертификат - това обяви пред журналисти в Шумен министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това е според новата Наредба за квалификация на екскурзоводите, приета през м.февруари в отговор на оплаквания на хора от бранша, че липсва нормативна уредба, че чуждестранни екскурзоводи говорят за България, не се използват местните квалифицирани кадри, които най-добре представят културно-историческите атракции.

"Тези оплаквания са елиминирани", отчете Ангелкова. В момента тече 6-месечен отлагателен период, за да може дейността на екскурзоводите да се приведе в съответствие с наредбата. Всеки сертифициран екскурзовод ще бъде вписан в публичен регистър и потребителят ще може да провери дали обслужващия го има необходимата квалификация. Така със сигурност ще се повиши качеството на туристическите услуги у нас.

Новата наредба прави разлика между начинаещите и тези с 15-20 г. стаж, които няма нужда да бъдат изпитвани. Процедурата ще бъде непрекъсната и целогодишна, и всеки лицензиран екскурзовод ще получава и отличителен знак.

При гостуването си в Шумен министър Ангелкова и кметът Любомир Христов първо се срещнаха с представители на туристическия бранш, а после дамата смени официалните обувки с мокасини, за да стигне до най-важните културно-исторически забележителности. Тя призна, че за първи път стъпва на мемориала Създатели на българската държава над града, изграден през 1981 г.

"Съжалявам, че по-рано не съм го посетила, наистина е уникален, това е от нещата, които трябва да се показват", каза Ангелкова. 35-годишният монумент, чието лице е лъв, тежък 1000 тона, който се вижда в радиус от 30 км, има нужда от поддръжка и министърката-турист обеща да обърне внимание на колегите си за това. Ангелкова посети Шуменската крепост, пещера Бисерна и първата българска столица Плиска.

В ход стана ясно, че вече е разпоредена проверка за изнесена информация за строителство на плажа на къмпинг Черноморец.


Източник: в. Труд

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В медикаментозна кома е жената от катастрофата с Кирил Петков
Въпроси по Кампания 2024: Защо е оставено ограничението "до 5 ха"...
Ще има ли плащания със задна дата за биологичните трайни насажден...
Кирил Петков е дал показания за тежката катастрофата
След скандала: Съдебният инспектор Александър Мумджиев подаде ост...
Пеевски подписа споразумение със синдикатите за заплатите на унив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).