Органите, имащи отношение по случая с децата от Асеновград, загърбили емоциите в интерес на закона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:20 / 21.08.2009
2688
В случая с предаването на децата от Асеновград на майка им - полякинята Барбара Барнаш, е изпълнено съдебно решение, а това е задължение на всяка правова държава - заяви днес пред журналисти министърът на правосъдието Маргарита Попова. Софийски градски съд и Софийски апелативен съд бяха постановили, че двете деца от Асеновград трябва да бъдат върнати в Полша, където е било тяхното обичайно местопребиваване. Двете съдебни инстанции са се произнесли на базата на представените доказателства по време на делото, допълни министър Попова.

Правната рамка, в която се е движело производството е базирана на българската конституция и Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца - поясни още правосъдният министър. Пред нас имаше два избора за действие, каза министър Попова. Първият е да бъде изпълнено решението на българския съд, което е влязло в сила, и да понесем негативите от реакциите на гражданите. Другият избор на Министерство на правосъдието и всички органи, които имат отношение по случая, беше да се скрият зад емоциите и без мотив да бъде погазен законът. Аз и екипът ми избрахме първият подход - да се спази върховенството на закона, заяви министър Попова.

Пред журналистите подробно бе представена хронологията на случая от заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя съобщи, че от началото на годината до края на юли Министерство на правосъдието е изпратило 14 искания за връщане на деца в страната ни от други държави, а е била замолена по 11 случая за връщане на деца от България в чужбина. За този период в България са върнати 5 деца - три от Франция и по едно от САЩ и Австрия.

Зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов изрази позицията, че в случая с двете деца от Асеновград стриктно е спазена процедурата по изпълнение на съдебното решение. „Нито една българска институция не е нарушила закона" бе категоричен Монов и отново припомни, че в подобни случаи на първо място стоят интересите на децата и те трябва да определят действията на родителите именно в тази посока.

Виж коментарите (0)

Още по темата (31):
06.02.2010 Полски съд отхвърли всички искания на бащата на Николета и Павел
23.10.2009 Полякинята Барбара отказва медиация по казуса с Николета и Павел, нямала пари да плаща
22.08.2009 Съседите на Николета и Павел: В България няма закони!
21.08.2009 Не позволяват на Тодор Василев дори да чуе децата си
20.08.2009 Отведоха в Полша и момчето на Тодор Василев
19.08.2009 Освен Полша, с международния съд плаши България и Тодор Василев
Още новини от Национални новини:
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...
Откриха мъртъв Жоро Георгиев!
Младите аграрни предприемачи - с поглед към пазара и обединяванет...
Родител за идеята на МОН да оценява и най-малките: Cамото започва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).