Орешарски: Коалиционните отношения изискват неприятни компромиси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:27 / 24.07.2013
3640
Българският премиер Пламен Орешарски възнамерява да остане на поста си въпреки продължаващите протести в България. Той заяви, че протестите може да продължат неопределено време, "докато са мирни и лишени от провокации", а полицията е инструктирана да не се намесва.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" Орешарски призна, че страната ни има тъмна история на корумпираност между бизнес интересите и правителството, но подчерта, че никой не може да реши този проблем за една нощ.

Орешарски, който е бивш финансов министър, е знаел, че работата на премиер няма да е лесна. Но реалността се е оказала "по-заплетена", отколкото е очаквал.

Неговото правителство има 120 от общо 240 места в парламента и се нуждае от мълчаливата подкрепа на ултранационалистите, за да оцелее. Подобни коалиционни отношения водят до неприятни компромиси, които именно предизвикаха до протестите, посочва още премиерът.

"Що се отнася до назначенията, аз също имах възражения", казва Орешарски, добавяйки, че политиката в парламента изисква компромиси към партньорите.

"Понякога обаче легендите взимат връх над реалността", казва още той. "Назначенията по никакъв начин не се различават от тези в предишните правителства. Много от тези хора са заемали същите позиции в предишни правителства" и тогава никой не е протестирал, посочва Орешарски.

Българският премиер казва, че остава ангажиран с демократичните принципи, с членството на страната в ЕС и с прозападната политика.

Тъй като България на практика купува всичкия си петрол, газ и ядрено гориво от Русия, Орешарски уверява, че се опитва да ускори построяването на газовия интерконектор към Гърция, което ще позволи на България да намали зависимостта си от традиционните си партньори.

Виж коментарите (1)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).