ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Опасни храни ни докарват 200 болести
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:19 / 07.04.2015Коментари (3)16453
© Plovdiv24.bg
Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак. 

Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". 

Това каза вчера проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето. Тази година той е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Здравословното хранене осигурява до 35% защита от раковите заболявания, единодушни са специалистите по хранене. Барбекюто определено не е от тях. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. 

Това пък твърдят експерти от медицински център. Те предупреждават, че месото, приготвено на силен огън за кратък период от време, има канцерогенен ефект и крие рискове за здравето. Като причини за появата на рак на стомаха, червата и на хранопровода, на преден план излиза начинът на приготвяне на месото и честотата на консумация.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация.

След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към мръвката и попада с нея в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи. Витамините С и Е, каротеноидите и други фитохимични и антиоксидантни елементи в плодовете и зеленчуците неутрализират отделяните оксиданти, които са в основата за развитие на карценомите.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Солта, когато е сложена в ястието и се готви заедно с него, също е опасна, тъй като се превръща в оксидант. Затова диетолозите препоръчват ястията да се осоляват, след като се свалят от огъня.

Пържените ястия провокират гастрит и язва. Когато менюто е предимно от месо и мазни храни, подаграта и диабетът са неизбежни. Захарната болест, от своя страна, уврежда бъбреците, черния дроб, сърцето и очите.



Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ха, Добър ден! В интернета даже бе публикуван списък на тези опасни храни преди 3 или 4 години. Препратих го на една моя позната медик. Отговорът бе потресаващо откровен: ами какво да ядем тогава? В САЩ специална комисия на Конгреса преди 20 години бе изготвила списък на 100 от най-опасните храни. За нула време го скриха изобщо! Ами как иначе? В този списък са били най-големите монополисти на фаст фуда и такива като Кока-Кола, Пепси Кола и сие...И абсолютно всички рафинирани продукти, разбира се...
Aнонимен
на 07.04.2015 г.
+3
 
 
ДОСТА ЧЕСТО СЕ КОНСТАТИРА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ,НО ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НЕ СЕ ВЗИМАТ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ.ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД Е НАСТЪПИЛ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:
Велика сряда е
07:59 / 01.05.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: